Guttorm har vært kokk på Storerikvollen i 14 år
En som var glad da hetebølgen ga seg natt til fredag, var kokken på Storerikvollen. – Det krever sin mann å koke rømmegrøt i 30 varmegrader, sier Guttorm Lilleby.
– Vi koker grøt og steker brød på gassbluss, og når det nærmer seg 30 grader ute, blir det veldig varmt på kjøkkenet her. Jeg har ikke målt temperaturen, så jeg tør ikke si hvor mange grader det har vært. Men vi blir veldig svett ja, sier Lilleby.
Han forteller at rømmegrøt står fast på middagsmenyen hver søndag, men at det er en populær rett også på dagserveringene.
– Utfordringen er å vite hvor mye vi skal lage av mat. Vi har aldri noen aning om hvor mange som kommer. Her om dagen ventet vi 30 gjester til bords, men så kom det 50. Da gjelder det å være litt snarrådig. Det må vi være også når vi ikke får levert varene som bestilt. I forgårs hadde vi forberedt oss på laks, men så ble det kjøttkaker, sier Lilleby.
Gjev utmerkelse
Etter en omfattende frokostundersøkelse sommeren 2024, der over 300 fjellgjester delte sine opplevelser via QR-koder på bordene, utmerket Storerikvollen seg for utvalget. Gjestene roste spesielt bredden i påleggsutvalget, det hjemmebakte, smakfulle brødet og det rause tilbudet til vegetarianere og allergikere. Storerikvollen fikk plakett for «Beste utvalg DNT-frokosten».
– Den prisen ble vi alle veldig glad for. Sissel og jentene står på; det er et fenomenalt arbeidsmiljø her, og alle gjør sitt ytterste for at gjestene skal være fornøyde. Vi har mat og en atmosfære som vi er veldig stolte av, sier Lilleby.
Kroppen bestemmer
Når sommeren er over vender Lilleby tilbake til bemanningspoolen der han er fast ansatt og sin stilling som langtidsvikar ved et sykehjem i Föllinge i Krokoms kommune i Sverige.
– Jeg er 64 år, og i min alder må man lytte til hva kroppen sier. Etter en kreftbehandling i 2020, har jeg mine plager. Men hvis helsa spiller på lag, blir jeg å finne på kjøkkenet på Storerikvollen også neste år, både i påska og sommerferien. Når fornøyde gjester kommer og takker for god mat og trivelig opphold, blir jeg også veldig fornøyd. Jeg ville ikke ha byttet med noen. Jeg stortrives som kokk på Storerikvollen, avslutter Guttorm Lilleby.
Mange overnattingsgjester
Dette er den tredje sommeren Sissel Aas Dybvad er vert på turisthytta ved Esandsjøen.
Hun forteller at det i år har vært bra med overnattingsgjester.
– Det er mange som går Norge på tvers, og mange av dem er fra Sørvestlandet – ofte større grupper. Dyrhaug ridesenter er innom regelmessig. De beriker vollen, og det er veldig trivelig, sier Sissel Aas Dybvad.
– Hvordan ser det ut framover?
– Det er er bra med bestillinger fram til første uke i august, men så ligger det an til å bli litt roligere.
Færre daggjester
Men det er en nedgang i antall daggjester. Verten ved Storerikvollen tror været kan være grunnen til det.
– Første delen av sommeren var det kaldvær, regn og nordavind, og så slo det plutselig om og ble strålende solskinn og 30 varmegrader. Jeg tror det er rett og slett ble for varmt.
Da Selbyggen snakket med Sissel Aas Dybvad var den lange godværsperioden på hell. Hun tror det vil bli flere daggjester når som været er blitt kaldere.
– Erfaringsmessig er det også flere som drar på dagturer til fjells i august – når åtet er borte, sier Dybvad.
Kaffe, vafler og rømmegrøt
Vertskapet på Storerikvollen serverer treretters middag og frokost til overnattingsgjestene. Daggjester kan kjøpe kaffe, vafler og rømmegrøt. Daggjester trenger ikke bestille i forkant.
– Men hvis det er store grupper som kommer, er det kjekt å vite det på forhånd, sier Dybvad.
Storerikvollen er betjent fram til 14. september.