Debatt

Tydal Rådhus, foto: Svein Hilmo.

Om helsehus i Tydal og støy fra industri

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gjenspeiler skribentens meninger.

Angående plassering av nytt helsehus i Tydal Kommune. Undertegnede registrerer at ingen av partene nevner støy i forbindelse med plassering av nye bygninger for helse- og omsorg i Tydal.

Tydal Kommune har brukt millioner av kroner, på konsulenter og til egen tid, til utredninger mhp etablering av et datalagrings senter i Tydal. Et senter ble det, men av en annen kategori.

I disse utredningene ser det ut til at støy ikke er vurdert. Til tross for at støy fra slike anlegg er godt kjent fra anlegg etablert i industriområder andre steder i Norge. F eks Dale i Vestland.
Og, som ledelsen for Tydal Data Center sa under et introduksjonsmøte i mai 2021: Ingen industri uten støy. Jeg regner med at politikerne har vært kjent med dette, men allikevel lagt ut tomt for tiltaket slik at mye av bebyggelsen, samt helsehus, ligger i støysonen.
Støyen er gjennomtrengende. Merkes dels best innendørs. Også her jeg bor, 2 km i luftlinje fra anlegget. Støyen er også hørbar 3 km unna. Områdene mellom Fossan og Åsgrinda er altså en industriell støysone.

Og dette er bare en forsmak. Data anlegget er under utvidelse og skal etter hvert kvitte seg med 10 ganger større varmemengder. Støyen vil altså tilta, gitt at samme kjøleteknikk anvendes.Og støyen er der døgnet rundt. Det er ikke sannsynlig at hverken nattero eller helgefred kan kreves. Derfor må andre tiltak settes i verk.
Uansett må nytt helsehus legges utenom industri sonen. Det vi si enten i retning Løvøya eller i retning Aune og Græsli.

Powered by Labrador CMS