Kultur
Produsenter for lokal gårdsmat selger varer gjennom REKO-ringen Selbu og Tydal
Spis lokalt, er slagordet til REKO-ringen Selbu og Tydal. På søndag var første utlevering for den nylig oppstarta ringen, der lokalmatprodusenter leverer matvarer direkte til forbruker.
– Dette er ikke en vanlig bod der folk kommer og kjøper på stedet. Alt må bestilles senest dagen i forveien, sier Ragnhild Østby Nilsen, som eier og driver Sjursgård Vestre i Tydal sammen med mannen sin Ketil Nilsen. På REKO-ringen solgte de kjøtt fra ursau/villsau og fersk og røkt røye og ørret fra Essandsjøen. De stod sammen med Berg gård som blant annet solgte smakfulle geleer og Brød & Sånt som solgte nydelig bakverk.
REKO-ring
En REKO-ring er en lokal gruppe av forbrukere og matprodusenter som handler i en enkel modell som ble lansert i Sverige i 2013, og siden har det vært opprettet mange REKO-ringer i Norge. REKO står for Rejäl Konsumtion, og på norsk «Rettferdig Konsum».
Lokal mat forhåndsbestilles fra produsent og hentes av forbruker på utleveringsdagen. Det er med andre ord ingen fordyrende mellomledd mellom produsent og forbruker. I Trøndelag er det mange REKO-ringer, men alle lokalmat-produsenter kan stille på REKO-ringer i tilhørende fylke. Sjursgård Vestre pleier å delta på REKO-ringen i Trondheim og på Stjørdal.
– Vi har vært med i Trondheim i ca. to år, og har fått mange faste kunder som bestiller av oss. Men, det er også viktig for oss å stille opp lokalt, sier Østby Nilsen.
(Trykk for større bilder)
Kjøp lokalt!
Neste REKO-ring i Selbu og Tydal er den 27. september. De skal holdes annenhver søndag utover høsten.
– Vi var få produsenter som hadde meldt seg på denne gangen, men jeg regner med at det kommer på flere til etterhvert, for det er veldig mange lokalprodusenter i dalfører. Nå, og spesielt i år med koronapandemien, har REKO-ringen blitt viktig. Noen av kundene trodde i helga at de kunne kjøpe på stedet, men det kan de altså ikke. Alt må være forhåndsbestilt og gjerne også forhåndsbetalt gjennom vipps, som smittebegrensning, avslutter Ragnhild Østby Nilsen.