Debatt

Illustrasjonsbilde fra Trondheim tinghus.

Norsk rettssikkerhet og status som rettsstat

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg som gjenspeiler skribentens meninger.

Fire justismord på tre tiår reiser spørsmål om hvordan dette kan forhindres i fremtiden. 

Både Per Kristian Liland, Fritz Moen, Birgitte Tengs fetter og Viggo Kristiansen hadde støttespillere som trodde at de var uskyldig dømt. I tillegg ga støttespillere aldri opp. Uten internett og kun 20 minutter telefontid i uken kunne ville Viggo Kristiansen ikke fått fremmet sin begjæring om gjenopptagelse.

I praksis synes Gjenopptagelseskommisjon å ha fungert som en blokkeringsinstans helt til 2017.  Derfor synes tiden ikke for et klart skille mellom den instans som utreder gjenopptagelse og den instans som fatter beslutning i saken.

Riksadvokatens klare uttalelse om Viggo Kristiansens frifinnelse er kalt den mørkeste dagen i Norsk strafferetts historie. Jeg vil snu på flisa å si at det er den lyseste dagen. Det skal mot til for å innrømme at man har tatt feil, og påtalemyndigheten fortjener honnør for dette.

Forbudet mot opptak av samtaler i retten virker antikvarisk og fungerer godt i mange andre land som anerkjennes som rettstater.  Opptak ville i etterhånd forhindre at man kan spekulere i hva som egentlig ble sagt i rettsmøtet.

Sivilingeniør Halvard Sivertsen har kompetanse innen radiokommunikasjon og deknings-problematikk. Han fikk det ikke til å stemme at Viggo Kristiansen hadde tekstet med noen som ikke hadde dekning.

Pressens «Vær varsom-plakat 1.5 statuerer:

«Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker  

og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige 

myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre».  

På denne bakgrunn kan det stilles spørsmål om journalistikk som etter går dommene, bevisene og begjæringene om gjenopptagelse av sakene egentlig har funnet sted.

Pressen (Den fjerde statsmakt) bør aldri unnlate å se påtalemyndighetene i kortene. En av medias viktigste oppgaver er å kontrollere at makten følger gjeldene spilleregler.

Liland og Fritz Moen er døde, men Birgitte Tengs fetter og Viggo Kristiansen skal leve videre. Jeg beklager sterkt den urettferdighet de har vært utsatt for, og ønske begge et best mulig liv den tiden de fortsatt lever.

Powered by Labrador CMS