Debatt

Om retten til å få være den man er

Publisert

Dette er Selbyggens leder som gjenspeiler avisens offisielle mening.

Se for deg at noen plutselig skulle tenke om deg at «du er feil». At det du mener er feil, det du tenker er feil og det du føler er feil. Noen syns til og med at du er helt forkastelig. Tenk deg at noen vil frarøve deg retten til å selv definere din egen historie og identitet.
Noen av dere som leser denne lederen har kanskje kjent akkurat dette på kroppen. Andre kan bare være glade for at slike holdninger aldri vil være et tema i deres liv.

Pride er et resultat av den moderne homokampen som startet med et opprør ved Stonewall Inn, en bar i New York City på slutten av 60-tallet. Homofile gjester på det stedet hadde i lang tid blitt trakassert av politiet. De hadde fått nok.
Juni er Pride month og blir markert flere steder i verden. Stadig flere Prider dukker opp hvert år i Norge. I både by og bygd. Noen har store feiringer med parader, mens andre holder en markering en formiddag. Mulighetene er mange for de som vil feire mangfoldet og markere at kampen fortsatt pågår for de skeives rettigheter.

Nylig har vi fått vår egen lokale prideorganisasjon. Neadalspride er stiftet av en gjeng med engasjerte folk, som ønsker å skape trygge rammer og gode steder for de som føler seg «utenfor boksen» i Selbu og Tydal. Arbeidet de gjør er viktig. Synlighet og normalisering er effektive midler for å ta bort fremmedfrykt og fordommer. Særlig på bygda er gamle holdninger fortsatt hardt forankret. Men, Coop’en i Selbu har begynt å selge Pride-flagg, verden går fremover.

For selv om vi også her til lands har en vei å gå når det kommer til full likestilling, mindre diskriminering og mer toleranse, finnes det andre land som så vidt har forlatt startstreken. I år er tema for Pride Europe4all: Internasjonalt fellesskap – sterkere sammen!
   Ytrings- og forsamlingsfriheten er under press i flere land, og kamp mot lhbt-folk (lesbisk, homofil, bifil og transpersoner) og støttespillere brukes av autoritære myndigheter i angrep på demokratiet. Konsekvensene er store, både for individer og sivilsamfunn. I de senere årene har man sett en særlig negativ utvikling i folkerike land som Tyrkia, Polen og Russland. Derfor ligger hovedfokuset også der i år.

Pride er ikke bare en fest og en kamp for og med de skeive. Det angår oss alle. Det angår våre barns fremtid. Det føles meningsløst og utrolig trist at mange i vår oppvoksende slekt fortsatt føler seg mindreverdig kun fordi de ikke passer inn i den tradisjonelle formen. La våre ungdommer få slippe å få slengt «homo» etter seg på daglig basis. Det er vi voksne som først og fremst må gå frem som et godt eksempel.

La oss alle strekke ut en hånd, støtte opp om våre lokale Prider og være deres allierte.
Å elske er faktisk en menneskerett.

Powered by Labrador CMS