Nyheter
– Dette er siste gangen vi er med på martna
Det sier Laila Selboe Dyrhaug og John Olav Dyrhaug i Tydalskjøtt. De har holdt på i snart 20 år, og har bestemt seg for å legge ned driften av Tydalskjøtt. Julemartnan i Selbu ble siste martna for ekteparet Dyrhaug.
Gårdspølse, spekeskinke og lammerull er noen av varene ekteparet Dyrhaug solgte under julemartnan i Selbu sist søndag. Folkestimen er stor utenfor boden, og Laila og John Olav pakker varer med en munter kommentar og et smil om munnen, om enn noe vemodig.
– Det er både rart, vemodig og litt trist for oss, men det er rett for oss, sier Laila Selboe Dyrhaug til Selbyggen.
– Men det er en tid for alt. Vi har holdt på i snart 20 år, og det å jobbe i alle helger, alle kvelder og alle fridager, det vil vi ikke lenger. Nå må vi finne på noe annet, legger hun til.
Ingen 9-16 jobb
Når de produserer mat, jobber Laila og John Olav nærmest alle helger og alle ettermiddager. De fastslår at det ikke er noen 9-4 jobb når man holder på med lokalmat.
– Kjøttet må passes på om det er søndagskveld eller om det er lille julaften. Det må passes på hver dag, så da kan man ikke finne på noe annet. Men det er så klart det som gjør det til et håndverk også.
– Så man bør egentlig være mange som holder på sammen om noe sånt?
– Ja, egentlig. Og vi har ikke vært noen kjempestor bedrift, svarer Laila.
Opptatt av ren mat
De brukte søndagen til å selge ut fra varelager, men de var tomme for Tydalspølsa, flaggskipet til Tydalskjøtt, allerede før de kom til martnan. I oppskriften bruker de kvann, som er tydalsblomsten, og hun forteller at hun ikke ønsker at den skal produseres andre steder enn i Tydal.
– Hva skjer med merkevaren Tydalskjøtt og selger dere oppskriftene?
– Vi vet ikke helt hva vi skal gjøre med merkevaren Tydalskjøtt enda, men oppskriften på Tydalspølsa blir nok en hemmelighet, fastslår Laila.
Hun forteller videre at selv om de er ferdige med Tydalskjøtt, så kan det hende at de lager litt til seg selv, og til slekt og venner.
– Vi er veldig opptatt av ren mat, og mat som vi vet hvor kommer fra, så vi tror ikke at vi slutter med mat. Men vi har bestemt at vi ikke gjør det i bedriftsøyemed lengre, sier hun.
Pinnekjøtt i 20 år
Pinnekjøtt har vært en populær vare for tydalsbedriften, og ekteparet forteller at faste kunder har vært med dem i snart 20 år. Det er både lokale kunder og kunder fra Trondheim.
– Det er litt trist, for folk ringer og sender oss mail. De lurer på hvem vi kan anbefale nå. Folk synes at det er trasig at det ikke skal finnes noe mer, men det er nå liksom sånn. Nå har vi bestemt oss. Men det har vært en kjempefin tid. Vi har blitt kjent med mye folk, og vi er veldig opptatt av lokalmat. Vi kommer til å bli storforbrukere av det fremover selv også, avslutter Laila Selboe Dyrhaug.