Debatt

Tydal Rådhus, foto: Svein Hilmo.

Kommentar til leder i Selbyggen 14. oktober – Nytt helse- og administrasjonsbygg i Tydal kommune

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg der innholdet gjenspeiler skribentens meninger.

I lederen i Selbyggen fredag 14. oktober hevdes det mangelfull involvering og informasjon om prosjektet med nytt helse og administrasjonsbygg i Tydal. Tydal kommune synes det er beklagelig at Selbyggen, som er den dominerende lokalavisa, har denne oppfatningen om medvirkning i prosjektet. Det ser også ut som at Selbyggen har feil oppfatning av hvor kommunen står i prosjektet. Vi synes det er merkelig at avisa ikke har vært i kontakt med kommunen før de kommer med slike påstander om et såpass stort prosjekt.

Status prosjekt i dag

Vi er nå inne i første del av prosjektet som er en forstudie hvor vi innhenter kunnskap om behov, muligheter, ønsker og erfaringer fra andre. Dette arbeidet gjøres ved å kartlegge, snakke med og også samle sammen informasjon av tidligere arbeid gjort i kommunen. Dette sammen med forventet befolkningsutvikling gir oss et utgangspunkt som vi kan ta med inn i et skisseprosjekt.

Tidlig i fasen så vi at bruk av midlertidige bygg for beboere på sykehjem hadde stor kostnad både økonomisk og menneskelig for beboerne og ansatte. Dette fikk vi og bekreftet fra andre kommuner som hadde gjennomført lignende prosjekt, eksempelvis Selbu og Røros.

I kommunestyremøtet i juni informerte vi derfor om at vi i oktober ville presentere noen alternativ som det kunne jobbes videre med. Poenget med det er å sile ut de alternativ som vil koste mest og gi minst tilbake. Dette kan og være med på å redusere kostnadene til prosjektering slik at vi bruker resursene riktig videre.

Torsdag 27. oktober skal det være nytt kommunestyremøtet. I saken ligger det da et valg om å eliminere bort de alternativ en ikke vil ta med inn i et skisseprosjekt, gjelder prosjektene med bruk av midlertidige helsebygg som kan fordyre prosjektet med 65-80 mill.

Informasjons møter om arbeidet som er igangsatt – juni til oktober 2022

  • 3 stk Grendemøter – annonsert i Selbyggen, egne sider og på Facebook: Her var det meget godt oppmøte og stort engasjement i alle grendene, Græsli, Ås og Stugudal. Tema var ny arealplan og nytt helse og administrasjonsbygg.
  • 1 stk næringslivsfrokost – annonsert i Selbyggen, egne sider og på Facebook
  • 1 stk møte REF
  • 1 stk møte AMU
  • 4 stk møter ansatte og avdelinger som er berørt
  • 2 stk møte utvidet tjenesteledermøte
  • 2 stk kommunestyremøter, i juni og september

Totalt er det gjennomført 14 ulike møter med ansatte, utvalg, kommunestyre, næringsliv og innbyggere i kommunen i løpet av 5 måneder. I samme periode har vi avviklet sommerferie.

Videre framdrift 2022-2023

Etter kommunestyremøtet 27. oktober vet vi mere om hva våre folkevalgte ønsker vi skal ta med oss inn i skisseprosjektet som danner grunnlaget for skisser og kostnadsberegninger.

I dag har vi en bygningsmasse på ca. 8000 kvm, behovsgjennomgangen vi har jobbet med sier oss at vi i fremtiden kan klare oss med ca. 5000 kvm. Dette vil være viktig for fremtidas Tydal, færre kvadratmeter å drifte vil være kostnader spart og kanskje og menneskelige resurser hvis vi blir færre til å utføre fremtidas oppgaver.

Dagens kommunikasjonsform med markedet for å innhente samarbeidspartnere til utredningsarbeid er å starte med en dialogkonferanse med markedet. I disse innhenter en informasjon om muligheter, samarbeidsformer, kompetanse og mulige tilbydere.  Tydal Kommune har derfor invitert til en dialog konferanse med markedet 3. november. Dette er kunngjort gjennom Doffin og Mercell slik det skal gjøres når en går inn i en anskaffelse. Vi følger opp med dialogmøter, en til en i uke 45 til 47 hvor de mulige tilbyderne kan møte oss og se hva vi ønsker i Tydal.

Informasjonen fra disse møtene brukes i et etter hvert anbudsgrunnlag for å kunne innhente kompetanse og pris til første del i prosjektet, dette er skisseprosjektet.

Ønsket framdrift for å kunne legge fram skisser og kostnadsestimater som kan være klar for en ny politisk behandling vil være i oktober 2023, det vil si først til neste høst.

Tydal trenger alle gode krefter, ideer og vilje for å få til det beste prosjektet for bygda og fremtiden.

Dette er en unik mulighet vi har nå, den må vi gripe.

Vi ønsker involvering av alle, unge og gamle. Prosjektet engasjere veldig mange, det er vi glad for.

Powered by Labrador CMS