Fælk & følk

13 VG2 elever som satser på å jobbe innenfor helse eller oppvekst fikk seg en skikkelig positiv aha- opplevelse da den kjente kokken og kurslederen i «Fiskesprell», Rune Sandø, hadde heldagskurs på kjøkkenet ved Selbu VGS sist onsdag.

Aha-opplevelse med fargerikt Fiskesprell

Publisert

Rune Sandø er kjent for sitt banebrytende arbeid for å fremme sunne og helsefremmende matvaner og få barn og unge til å spise mere fisk. 

-For å bli glad i fisk, må unger få være med å tilberede den, sa den prisbelønte kokken da han besøkte Selbu VGS sist onsdag. 

-Min erfaring er at folk flest liker å spise sjømat og at de i hvert fall liker at barna deres liker det. 

Derfor er det et paradoks at vi generelt spiser alt for lite fisk i Norge. I beste fall en gang i uka, om ikke bare en gang i måneden, sier Sandø som mener årsakene til det er mange. 

-Folk tror det er vanskelig å lage middagsretter av sjømat. De har ingen erfaring med å tilberede det, og de tror det er tidkrevende. Kombinasjonen av tidsklemme og mangel på kunnskap gjør at de dropper fiskemåltider. Og så tror de at barna deres ikke liker det. Men faktum er at det ikke fødes ett eneste barn i Norge som ikke liker fisk. Det er vi voksne som lærer dem det, sier Sandø.

 Nysgjerrige elever

For å få en god matopplevelse er det ikke nok at smaker godt. Det må også danderes fint og se fristende og fargerikt ut, var noe av det elevene fikk lære.

Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprosjekt som startet i 2007 og som egentlig skulle avsluttes i 2011. Men på grunn av svært god mottakelse, ble prosjektet videreført og forvaltes i dag av fylkeskommunene. Som kursleder i Fiskesprell har Rune Sandø i over ti år reist rundt i hele Trøndelag, og sist onsdag var det 13 elever ved Selbu VG 2, Helsefagarbeider og Barne- og ungdomsarbeider, som fikk en helt annerledes skoledag enn de var vant til. 

-Vi startet med to timer teori først, deretter ble elevene delt inn grupper som fikk i oppgave å lage hver sin fiskerett. Så danderte vi rettene, og til slutt gikk vi til bords. Hvordan det smakte og om de ble inspirert til å spise mere fisk må du spørre elevene om. Mitt inntrykk er at dette er en flokk nysgjerrige ungdommer som er supermotiverte for å lære å tilberede sjømat, men samtidig litt småfrustrerte når de forteller at fisk i liten grad inngår i deres daglige kosthold, sier Sandø.  

Fisk istedenfor kjøttdeig 

-Et veldig bra tiltak for å få ungdommer til å spise mer fiskerelatert mat. Først nå forstår jeg at et fiskemåltid kan være så mye så mye mere enn en klump med torsk med potet og gulrot til, er Malin Kyllotrøs oppsummering etter Fiskesprell-kurset. 

-Gruppa jeg var på laget fisketaco, og det ble virkelig en god matopplevelse. Det som overrasket meg mest, var at du ikke kjente at det var fisk. Det var minst like godt som vanlig taco med fisk istedenfor kjøttdeig, og når jeg som er ganske kresen sier at smakte veldig godt, er det virkelig sant, sier Kyllotrø. 

Embla Berge tror at hun heretter vil bli mer bevisst på hva hun spiser.

-Jeg hadde ikke trodd at det gikk an å lage så mye forskjellig av sjømat, og at det var så enkelt og fort gjort å lage det. Du trenger ikke bruke oppskrifter heller, men kan bare bytte ut det du liker med fisk. Og det at du får være med å lage maten helt fra starten av sjøl, tror jeg superviktig. Da får du et helt annet forhold til kosthold og blir mer bevisst på at du må spise sunt, sier Berge. 

Lærerikt, matnyttig og veldig, veldig artig, var dommen fra disse tre VG 2 elevene etter heldagskurset med Rune Sandø og Fiskesprell. Fra venstre Lise Mari Sesseng, Embla Berge og Malin Kyllotrø.

-Kurset var veldig lærerikt og nyttig for oss som skal jobbe innenfor helse eller oppvekst, legger Lise Mari Sesseng til.

-Bare etter en dag med Fiskesprell vet jeg mye mere om tilbereding av fisk og hvorfor vi bør spise mere sjømat, enn det jeg har lært i hele mitt liv tidligere. Hele poenget er at vi kan ta oss erfaringene og det vi lærte videre inn i yrkeslivet slik at andre også får nyte godt av det. Jeg er mye mer interessert i å lage mat nå enn jeg var før, og på toppen av det hele får vi kursbevis som vi kan føre opp på CV`n. Tommelen opp, dette var virkelig bra, avslutter Sesseng.

Maten er servert. Velbekomme!
Powered by Labrador CMS