Nyheter
Lykkemat har åpnet bakeriet på E
Torsdag åpnet Lykkemat bakeriet sitt på e-bygget i Selbu sentrum. – Det blir et møtested med bakeri og lokalmatutsalg, sier driftsansvarlig Erik Johansen.
– Vi skal servere alt som et bakeri gjør, og folk får kjøpe blant annet påsmurte baguetter, brød og boller, kanelsnurrer og solskinnsboller, samt god kaffe, brus og te. Det blir surdeigsbrød og brød bakt på gjær. Det skal bli et treffsted, der folk kan sette seg ned å prate, sier driftssjef i Lykkemat, Erik Johansen.
– Vi skal også ha et lokalmatutsalg, og skiller oss der litt ut fra de mer tradisjonelle bakeriene, tilføyer han.
Vindu mot produksjonen
Det er driftssjefen som selv har planlagt interiøret. Det er sofaer og stoler i myke farger, og vegger og tak er prydet med spileplater fra lokalbredriften Jønland. De har også fått inn et veggmaleri av kvernstein, som er laget av grafittikunstner Tor Erik Bugge Pedersen, aka Buggeklosser.
Der gjestene sitter har de god utsikt inn til bakeriet og fabrikken. Produksjonen er med andre ord blottlagt.
– Vi ønsker å vise frem hvordan vi lager maten, og her får de del i hele produksjonen og livet i bakeriet, sier Johansen.
Urkorn og kvernstein
For Lykkemat har det vært viktig å få lokal historie inn i bakeriet. Bedriften har fokus på urkorn og de gamle korntypene, som ifølge Johansen både er mer næringsrike og mer smakfulle. Lykkemat har vært med i et nordisk nettverk for kulturkorn siden 2014, og har derfor valgt å kjøpe alt mel fra Gullimunn fra Steinkjer.
– Nettverket fremsnakker de gode gamle sortene. Selbu har jo en stor historie med kvernstensdrifta, og dette må vi dra opp og frem i lyset, for dette har vært en stor industri, forklarer driftssjefen.
Han legger til med et glimt i øyet at kvernsteinen skal inn i butikken.
– Vi har et sett som ble funnet i en potetåker på Jonsvatnet, og den har blågranaten som er typisk for stein fra Selbu. Steinen skal ligge ved disken og den blir del av en utstilling.
Utstilling og lokalmat
Og i utstillingslokalet kan folk kjøpe produktene til Lykkemat og mel fra Gullimunn.
– Her skal vi sette ut en kombimølle, som er maskin som lager mel med kvernstein. Vi har brukt den, men her blir den satt som et pyntemøbel. Vi putter på hele korn, og så står den og snurrer og sikter melet i forskjellige siktegrader, forklarer Johansen.
Én av to i Norge
Når de baker på urkorn er det ifølge Johnsen viktig å ha riktige verktøy for langtidsheving og at næringsstoffene og smakene bevares best mulig. Derfor har Lykkemat kjøpt inn en italiensk herteovn, som det finnes bare to av i Norge i dag. Den ene står hos Lykkemat.
– En herteovn er en steinovn med varme i bunnen som har høye kammer beregnet for brød. I den første delen av stekeprosessen så hever deigen enda. På gjærdeig varer denne prosessen i ca. 7 minutter, mens hos surdeig varer det nesten dobbelt så lenge. For å få til denne må man ha denne underpunchen av varme, og derfor kjøpte vi herteovnen, forklarer Johansen.
Flytter produksjonen
I dag er det fem personer som jobber i bakeriet. I tillegg til driftssjefen er det fire bakere, mens Mia, som er frontfigur for Lykkemat, for tiden studerer økologisk landbruk. De kommer også til å få noen deltidsansatte. Ifølge Johansen skal nå hele produksjonen til Lykkemat foregå på E-bygget. Lykkemat har flyttet ut av lokalene de leide på Myrstadbygget på Tømra, og dermed blir også fabrikken flyttet til E-bygget.
– Dette er over dobbelt så stort som det på Tømra. Det er satt sammen litt annerledes, men flytdiagrammet er bedre her. Vi har doblet kapasiteten på andre produkter ved å få til mer utstyr, og vi effektiviserer arbeidet mye mer når vi har et større rom.
Mange forsinkelser
I ukene frem mot åpning har teamet bak Lykkemat jobbet dag og natt for å få på plass de siste detaljene. Det har vært store forsinkelser i leveringene, og noen av utemøblene var knust da de kom fram. Sofaene kom først dagen før åpning, så det har vært en del venting.
– Vi får hjelp fra masse snille mennesker som jobber deltid, og har hatt noen på arbeidstrening. Det har vært travelt, men jeg har sovet som et barn likevel, ler Johansen.
– Det blir mer
Driftssjef Erik Johansen lover full trøkk etter åpning.
– Vi kjører tilbud på Lykkematproduktene og håper at folk kommer og besøker oss. Det har kommet masse varer, men det blir fortløpende nytt i hyllene. Etter hvert blir det et større utvalg av bakervarer, og vi tenker oss et tilbud med lunsjbokser og hyttebokser, men det er ikke helt på plass enda. Men vi tror og håper vi får det i gang fort. Nå i begynnelsen blir det litt prøving og feiling, og vi finner veien mens vi går, avslutter Johansen og røper at de også har flere planer utover.
– Nå starter vi med det vi har, men det blir enda mer etter hvert, tilføyer han.