Nyheter

Iris Martinsen-Aune og Eivind Aune er naturligvis fornøyde med nominasjonen.

Nominert til Norges største og viktigste lokalmatpris

Publisert Sist oppdatert

Jentene på Tunet er én av seks produsenter som har nådd gjennom nåløyet blant 450 lokalmatprodusenter som finalister til MENYs Matskattstipend 2021.

De seks finalistene er drikkeprodusenten Balholm, sjokoladeprodusenten Jentene på tunet, pølsemakeren Metervare, to ysterier; Stavanger Ysteri og Thorbjørnrud Ysteri og Galåvolden Gård som lager egg- og melkeprodukter. Kandidatene brenner for godt håndverk, lokale råvarer, høy kvalitet og produktutvikling.

– Å komme til finalen er en bragd. Jeg er imponert over det høye nivået på våre lokalmatprodusenter. De er rå på produktutvikling og står for den reelle produktinnovasjonen i norsk dagligvare. I tillegg bidrar de med kvalitet, matlidenskap og lokal ressursutnyttelse, sier Vegard Kjuus, MENY-sjef.

Daglig leder Iris Martinsen Aune i fabrikklokalene til Jentene på Tunet. Foto: Ingar Lien

Matskattstipendet, som MENY har delt ut siden 2015, skal sikre at lokalmatprodusenter og matgründere har økonomi til å realisere nye produktideer og produksjonsmetoder. I prispotten ligger 500 000 kroner, som fordeles på en hovedvinner og eventuelt en eller flere delvinnere. I fjor vant Ek Gårdskjøkken med søknad om å utvikle nye produkter av egg.

– I 10 år har vi i MENY jaktet på norske matskatter som gjør utvalget mer unikt og spennende for våre kunder. Vår satsing på lokalmat handler også om å ta vare på matlidenskapen, bygge norsk matkultur og ivareta lokale arbeidsplasser, sier Kjuus.

Stor vekst i lokalmat

Norske forbrukere blir stadig mer bevisste på hvor maten kommer fra – en trend som forsterket seg med korona.

– I fjor solgte vi lokalmat for 1,2 milliarder kroner. Kundene ønsker å kjøpe norske varer med tydelig identitet og en lokal historie. Denne trenden er sterk og gir plass til stadig flere aktører. Eksempelvis har vårt utvalg av norske gårdsoster, spesialpølser og lokale drikkevarianter innen eple, sider og alkoholfritt skutt i været de siste årene, sier Kjuus.

Olaug Bollestad skal avgjøre om Jentene på Tunet vinner den gjeve prisen.Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Offentliggjøring og jury

Hovedjuryen i Matskattstipendet består av eksterne fagfolk, matentusiaster, kokker og matpolitiske premissgivere, og ledes av landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Vinnerne offentliggjøres til høsten, trolig i september.

Powered by Labrador CMS