Debatt

Det går mot nedleggelse av Øverbygda skole. Kan det komme forslag om sentralskole i kommunestyret?

Min mening: Til kommunestyret vedrørende skolestrukturen i Selbu

Publisert Sist oppdatert

Vi spør:

  • Vil en sammenslåing av Øverbygda skole og Bell skole gi en bedre hverdag for elever og ansatte?
  • Vil overgangen til en sammenslåing av skoler være gunstig midt i bygginga av en ny ungdomsskole?
  • Betyr penger og økonomi mere enn barnas trygghet og samhold?
  • Hva med å utsette en sammenslåing av skoler til byggeperioden av den nye ungdomsskolen er over, og skolen er ferdigstilt?
  • Er en sammenslåing gjennomførbar med tanke på plass om regler rundt corona-situasjonen fortsetter?

Vi i FAU føler at denne beslutningen om at Øverbygda skole skulle flyttes til Bell, allerede var tatt da vi ble invitert til et infomøte i vinter. Tre forslag ble lagt frem, men svarene var størst ved en nedleggelse av Øverbygda skole.

Tenker og husker politikerne på at det finnes familier som flytter til Selbu, ut i de ulike kretsene for å kunne ha muligheten til å gå på en liten skole? At dette er en årsak til at man flytter hit til Selbu? Visjonen til Selbu kommune er vel håp om økt tilflytting; – vil det da bli rom for tilflytting av barnefamilier til Bell skole?

Øverbygda skole samarbeider godt med Øverbygda barnehage på overgang fra barnehage til skole. Uteområder på Bolomotrøa, skolens gymsal, idrettslag og sosiale samlinger holder kretsen sammen. Vi vil advare mot at nedleggelse av skolen gjør at barnehagen er neste ut. Vil man sentralisere hele Selbu?

Avstanden fra Selbustrand til Bell skole og tilbake til jobb i Stjørdal/Trondheim er lang. Det er det også fra Flora/Øverbygda til Bell, for så å kjøre til Tydal på jobb igjen.

 SFO- tilbudet på Øverbygda skole er godt brukt, her gjennomføres det også SFO på fri-onsdag da dette er et etterspurt behov.

Har ansatte i de ulike skolene i Selbu fått nok informasjon om skolestrukturen? Har de fått talerett og blitt hørt om hva de mener er best for læremiljø, barnas utvikling og trivsel?

Vi savner en skikkelig utredning av hvorvidt det er plass til 220 elever på Bell skole uten at dette går utover elevenes skolehverdag, inne- og uteareal. Trengs det ny bruk av ressurser for å tilpasse Bell skole til en god hverdag for elever og ansatte?

Vi ser ikke at innsparingen på 4 millioner kroner er realistisk. Hva med det økte behovet for flere lærere ved Bell skole? Skoleskyss og vedlikeholdskostnader ved Øverbygd skole? Vil man spare inn noe i det hele tatt?

Selbu ungdomsskole er nå under bygging. Dette påvirker utearealet og gir stor økning av trafikk i området. En nedleggelse av Øverbygda skole gir også økt elevantall på Bell skole og ytterligere trafikk i Bell-området. En eventuell sammenslåingen bør utsettes til etter byggeperioden.

Vi kan ikke se at det er gjennomført en risiko- og sårbarhetsanalyse ved en slik trafikkøkning.

Så lenge retningslinjer og avstandsregler opp mot corona-pandemien fortsetter, er det da tilstrekkelig med plass for alle elevene og lærere på Bell skole ved en sammenslåing? Vil disse utfordringene gå utover læringen? Må klassene dele opp hverdagen sin?

Vi mener det burde vært gjennomført en helhetlig vurdering av skolestrukturen for hele Selbu. Inkludert å evt. flytte skolegrenser for å fordele elevene på de tre skolene man har, slik at man har noenlunde like lærerressurser, eller èn felles barneskole for hele kommunen. En slik utredning vil skape en langsiktighet som vi føler er litt fraværende for skolestrukturutviklingen i Selbu.

Hva skjer?

Om en evt sammenslåing av skoler i Selbu kommune blir gjennomført, håper vi dette gjennomføres med tanke på barnas og lærernes beste.

Vil lærerne ved Øverbygda skole som et trygt holdepunkt få følge sine elever til Bell skole for en myk overgang? 

Har Selbu kommune en ny jobb til alle lærere ved en sammenslåing?

Vil Selbu kommune og Bell skole gjennomføre en Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse), slik at man er best mulig forberedt til en ny skolehverdag.  Dette er noe vi i FAU Øverbygda mener er en selvfølge, og vi reagerer på hvorfor ikke dette allerede har vært et tema/forslag i utredningen.

Powered by Labrador CMS