Kultur
Slik får du oppleve Trøndersk Matfestival i år
Gårdsprodusert spekepølse, røkt eller gravet ørret, blåmuggost med hjemmelaget chutney, søt og bitter sjokolade, honning, lilla brokkoli. Smakene som har vært å få på Trøndersk Matfestival favner en stor bredde. I år blir det en annerledes matfestival, med mange småarrangement og festivaler rundt omkring i fylket.
Torsdag 30. juli til lørdag 1. august er datoene for årets matfestival. På grunn av koronarestriksjonene blir det i år en annerledes festival.
– I år skal det gjøres et løft lokalt, og matfestivalen skal komme til deg. I stedet for en stor matfestival som vi tradisjonelt har hatt, blir det i år flere små og store arrangement torsdag til lørdag. Navnet i år er derfor Trøndersk matfestival – et sted nær deg, sier Aslaug Rustad, daglig leder for Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS som arrangerer Trøndersk Matfestival.
Aktivitet der du bor
Trøndersk Matfestival er i år delt opp i 11 underregioner, og alle har sine egne arrangement og festivaler som foregår samtidig. Kalenderen, som ligger på nettsidene til Matriket Midt og facebook-sidene til Trøndersk Matfestival viser et variert program fra hele Trøndelag. Matfest på Røros, Smaken av Snåsa, Trøndersk Matfestival i Værnesregionen, på Melhus, i Sokndal, blant annet. I Flatanger og på Hitra tilbys tur til oppdrettsanlegg. Kilnes gård i Stjørdal skilter med selvbetjent melkeautomat der folk kan hente dagsfersk melk. Plukk egne bringebær på Vikan og Veiset i Stjørdal. Mat en hjort i Hammerstaddalen. Smak Akevitt på Inderøya. Mange gårdsbesøk, festivaler og restauranter som tilbyr lokale smaksopplevelser. Dette er deler av et stort program med åpne og lukkede arrangement som bare fortsetter og fortsetter.
– Og enda er ikke alle arrangement annonsert. Mange har ferie nå, men det er bare å følge med på nettsidene. Jeg vet at noen av de store også fremdeles ikke står på lista, men de kommer. Det skal være aktivitet der du bor, og kanskje kan du reise og være med på aktiviteter noen steder. Et av målene er også å få opp reiselyst, sier Rustad.
Ordførere og næringsutvikling
Hun er klar på at det viktigste med årets festival er å få fram mangfoldet i regionen. Til koronatidens matfestival har de mobilisert alle ordførerne i Trøndelag, slik at de kan kjenne eierskap og legge til rette for lokale varianter av matfestivalen.
– Vi hadde et møte i Teams der 34 av 38 ordførere i Trøndelag møtte. Det betyr at mat, drikke og næringsutvikling er viktig for ordførerne, sier lederen av Oi!
Matfestival Værnesregionen
På Stjørdal blir det bryggerifest fredag 31. juli, og lørdag 1. august blir det gatemarked og matfestival i Stjørdal sentrum. På sistnevnte skal gågata og torget fylles med boder som representerer de fem kommunene i Værnesregionen; Selbu, Tydal, Frosta, Stjørdal og Meråker. Det reklameres med god mat fra nettverkene Matfatet Frosta, Auk-smaker fra Stjørdalsføret og nykommeren «Smaken av Sylan», som ble etablert i 2019 og er et samarbeidsprosjekt mellom matprodusenter i Tydal.
– Vi håper at vi kan samle alle de spennende smakene i Værnesregionen, og at vi dermed får vist frem smaker fra fjord til fjell. Produsenter av lokalmat fra Selbu og Tydal er invitert, og vi har fått veldig god respons fra Smaken av Sylan og fra lokalmatprodusenter i Selbu. De viser interesse for arrangementet og vi håper at mange stiller opp, sier Jon Uthus, daglig leder for Næringsforeningen i Værnesregionen. Han er prosjektleder for matfestivalen på Stjørdal, som arrangeres sammen med Stjørdal kommune. Næringsforeningen har tatt initiativ til festivalen sammen med kommuner i Værnesregionen.
I skrivende stund er det kun Lykkemat fra Neadalsføret som er påmeldt matfestivalen på Stjørdal, men de regner med at flere kommer. Meium sjokolade er påmeldt festivalen i Trondheim, og Tydalskjøtt skal delta på Røros.
– I og med at vi er med i Rørosmat er vi litt forpliktet til å være med der. Her er det matfestival i to dager, så da blir det det som er best for oss i år, sier Laila Beate Selboe Dyrhaug i Tydalskjøtt.
Les også: Lykkemat
Sikkerhetstiltak
På matfestivalen i Stjørdal er det ingen begrensning i forhold til antall folk, da hele sentrum skal brukes. De følger forskriftene fra Folkehelseinstituttet og Mattilsynet, og det blir for eksempel kun kontaktløs betaling som bankterminal og vipps, selvbetjening er ikke tillatt – bare handel over disk, og kunder skal kun ta på varene de skal kjøpe.
– Vi har vært i dialog med kommuneoverlegen som synes det er et bra arrangement. Det er ingen type begrensninger med antall folk ettersom det er en ordinær aktivitet i et gatebilde, men vi kommer til å ha bra med vakthold som passer på énmeters-regelen og at det ikke blir for store folkemengder. Bodene settes også opp med god avstand, sier Uthus.
– Hva med smaksprøver?
-Det er tillatt å gi smaksprøver ved at produsenten leverer ut en og en smaksprøve til kunden fra varer produsenten har bak disken. Det er ikke tillatt å sette fram en skål med mange smaksprøver. Alle produsentene har blitt godt informert om hva de kan gjøre og ikke, og vi skal ha et informasjonsmøte på åpningsdagen, forteller Jon Uthus.
Festivalen i Trondheim
I Trondheim, der matfestivalen tradisjonelt holdes, har de tidligere hatt 75 boder og et publikum på 250 000. I år blir det 40 boder på et lukket område med et publikum på maks 200 personer.
– Det blir en inngjerda butikk, der folk kan kjøpe i stedet for å smake. Det er ikke tillatt å legge frem smaksprøver som før. Vi setter opp flere stasjoner der folk spriter hendene når de kommer og når de går, og vi har med oss et vaktselskap som sjekker antall personer. Vi er trygg på at reglene overholdes, sier Aslaug Rustad i Oi!
Bryggerifest
Heller ikke den tradisjonelle Bryggerifestivalen blir som før. I år er blir det også flere lokale bryggerifestivaler rundt omkring. Stjørdal holder bryggerifestival i sentrum fredag den 31. juli, og det blir arrangement på Stolt bryggeri på Hjelseng, Klostergården bryggeri på Tautra og på Teveltunet og Ersgard. Fra sentralt hold er det lagt opp til at alle arrangørene kan streame konsert med Skambankt til sitt publikum.
– I år er dette måten å få til bryggerifestivalen på. Jeg håper at mange serverer lokalprodusert øl til streamet konsert, oppfordrer Jon Uthus.
Oppfordrer til egne arrangement
Festivalarrangørene oppfordrer lokalprodusenter til å ha egne arrangement der de er i sommer.
– Om det så er åpen gård, gårdsutsalg eller et utsalg fra en sjokoladefabrikkene i Selbu, så oppfordrer vi til aktivitet, sier Uthus og legger til:
– Det er ikke mange bygder og kommuner som har to sjokoladefabrikker å skilte med. Selbu er nok sjokoladebygda fremfor noen.
For alle som driver med mat
Grete Sørebø er kontakt i Auk-smaker fra Stjørdalsføret og daglig leder av Ersgard på Stjørdal. På Ersgard har de gårdshotell og matservering og annonserer sin tradisjonelle fredagspub under festivalhelgen.
– Det som er essensen i år er at hvem som helst som driver med mat kan legge inn smått og stort av aktivitet på matfestivalens aktivitetskalender i løpet av disse tre dagene. Det er fritt frem for alle å gjøre noe, også de som ikke er påmeldt matfestivalen, sier Sørebø, som også er en av primus motorene.
Bjelleklang over hele Trøndelag
Det står lite på hovedprogrammet til årets matfestival da mye arrangeres lokalt. Bare festivalen i Trondheim og streaming av konsert som arrangeres sentralt, og selvfølgelig kåringen av Årets produkt.
Nytt i år er at klokken 11 på åpningsdagen oppfordres imidlertid alle matprodusentene til å ringe med stabbursbjella på gården sin for å markere åpningen av festivalen.
– Vi håper at det blir bjellelyd over hele Trøndelag, sier Grete Sørebø ved Ersgard.
Populært med lokal mat og drikke
Trøndersk matfestival har siden oppstarten i 2005 utviklet seg til å bli landets beste salgsarena for lokalprodusert mat, og festivalen mobiliserer produsenter og publikum fra langt utover regionen.
– Vi ser at interessen for lokal mat har økt. Det har vært en eventyrlig reise, og vi ser at mange utenfor Trøndelag har fått øynene opp for regionen og det matfestivalen har å by på, forteller festivalleder Rustad.
Hvert år er hun med på å videreutvikle matfestivalen, som vanligvis er knyttet opp mot Olavfestdagene, slik at det trekker mer folk.
– I år ble det ikke som vi ønsket, men uansett vil vi skape aktivitet rundt mat og drikke rundt omkring i Trøndelag. Det blir en annerledes matfestival, men likevel får publikum tilgang til gode matopplevelser, om enn i en annen form. Nå gleder jeg meg til neste år, det kommer virkelig til å bli en stor festival, avslutter daglig leder i OI! Trøndersk Mat og Drikke, Aslaug Rustad.