Debatt

Nå ser vi hvor viktig det er med skuterløyper og skitrekk

Publisert

Selbyggens leder, og avisens offisielle mening

Plussgrader og lite snø har gjort årets vinterferie til en nedtur for mange i turistnæringen. Spesielt i disse tider er mange avhengig av inntekten som vinterferien gir, og da er det synd at været skal sette en brems for dette. Ifølge næringsaktørene som Selbyggen har snakket med den siste uka har det vært forholdsvis lite folk på hyttene. Enkelte skuterløyper er blitt stengt på grunn av lite snø, og skiheisen ved Moen har stått stille etter lørdag. Også skitrekket i Saaslia har måttet stenge.

Det er i slike tider vi virkelig ser hvor viktig det er med skiheis og skuterløyper. Man merker det spesielt godt nå i koronatida, hvor det er begrensa for hvilke andre aktiviteter man kan drive med. Alpint og skuterkjøring er smittevernvennlige aktiviteter som er kjærkomne i disse tider. Aktiviteter i bygda får folk til å bruke hyttene sine oftere og lengre.

I dette nummeret av Selbyggen kan du lese at Væktarstua ikke fikk den vinterferien de hadde håpa på. Mange skuterturister legger turen innom Væktarstua for å kjøpe seg middag, og noen bestiller også overnatting. Når denne viktige inntekten uteblir, blir det ekstra krevende å drive hotell. Du kan også lese om at Tydal Skisenter har tatt sats og kjøpt en tråkkemaskin til en million kroner. Dette er en helt nødvendig investering for skisenteret siden den gamle maskinen er overmoden for pensjon. Snart står påska for dør, og skisenteret kan ikke risikere maskinhavari midt i den viktigste uka i hele året.

Aktørene skal ha honnør for at de ikke graver seg ned i snøen som nå har smeltet bort. De vi har snakket med viser en vilje til å holde ut, kjempe videre og våge å satse. De ønsker å skape et så godt tilbud som mulig i en krevende tid med pandemi og vanskelig vær. De velger å se fremover, og fokuserer heller på at det skal komme bedre tider. Likevel kan en slik periode gi rom for innovasjon og nye tanker. Her kan det utvikles ideer som både kan fungere innendørs, men også utendørs uansett vær.

På Stugudalen har det i flere år vært ønske, fra både næringsaktører og fastboende, om å bygge en gang- og sykkelveg. Svært lite har skjedd på den fronten. Hva om tydalingene henter lærdom fra etableringa av Selbustien? I stedet for en gang- og sykkelveg, kunne et stianlegg vært et bedre alternativ. En tursti langs Stuggusjøen kunne ha vært et trafikksikkerhetstiltak samtidig som det ville ha vært en attraksjon i seg selv. Prosjektet med Selbustien har synliggjort at det finnes gode støtteordninger som det kan være aktuelt å søke på. Hvorfor skal ikke dette være mulig å få til på Stugudalen også?

Powered by Labrador CMS