Nyheter
Vinmonopolet markerte 100-årsjubileum
30. november 1922 ble Vinmonopolet opprettet. I forrige uke ble 100-årsjubileet markert ved alle landets polutsalg.
Vinmonopolet ble opprettet for å sikre handel med vinlandene i Europa. Å begrense skadevirkningene av alkohol har likevel vært kjernen i Vinmonopolets virksomhet siden opprettelsen i 1922.
Etableringen av Vinmonopolet 1922
I 1913 var salg av vin og brennevin kun tillatt i de største byene og noen få kommuner på Østlandet. I 1916 ble det forbud mot vin og brennevin. Dette var støttet av befolkningen, blant annet som følge at det var matmangel under 1. verdenskrig. Korn og poteter skulle brukes til matproduksjon. Da krigen var over var det folkeavstemning om hvorvidt brennevinsforbudet skulle opprettholdes. I 1919 gikk nordmennene til urnene og avholdsfolket vant med hele 61.6 prosent av stemmene.
Å opprettholde et forbud var imidlertid et dårlig handelspolitisk trekk. Norge var avhengig av å eksportere en rekke varer til land som Frankrike, Portugal og Spania. Disse landene truet med handelsboikott dersom Norge innførte restriksjoner på alkoholsalget. Spesielt var Portugal og Spania viktige markeder for norsk klippfisk. Det var også viktig for å kunne opprettholde gode handelsavtaler i forbindelse med skipsfart, maskinindustri og treforedling.
Etter harde forhandlinger med Frankrike ble man enige om en løsning der nordmenn kunne bestille vin direkte fra et sentralt monopol. 30. november 1922 opprettes Vinmonopolet. Formålet var altså å sikre at flest mulig skulle få tilgang på vin, ikke for å legge restriksjoner på salget, slik mange tror.
Utover 1920-tallet økte problemene med smuglersprit, hjemmebrenning og finurlige måter å omgå brennevinsforbudet på. For eksempel kunne man få en halvflaske Cognac som hostemedisin på resept. Forbudet hadde utspilt sin rolle. I 1926 går nordmenn igjen til urnene, og flertallet stemmer for legalt salg av brennevin. Forbudstiden over, og Vinmonopolet begynner å selge brennevin året etter. Det skulle imidlertid være restriksjoner på hvem som fikk kjøpe brennevin. Salg skulle ikke forekomme til personer under 21 år, berusede eller alkoholmisbrukere. I 1930 opprettet man et system med svartelister. Visse personer ble altså svartelistet og fikk ikke kjøpe brennevin. Dette systemet ble opprettholdt helt frem til midten av 70-tallet.
Dobbelt jubileum
For Vinmonopolets utsalg i Selbu var det to dager med kakeservering og smaksprøver, riktignok av alkoholfrie drikker, i løpet av høsten. Først var det 10 år siden utsaget i Selbu ble åpnet, og så kom 100-årsjubileet. I Selbu og en del andre utsalg var det jubileumsmarkering en dag for sent på grunn av åpningstidene. Men det ble kake 1. desember.
Kilde: vinmonopolet.no