Nyheter

Emilie Græsli (22) startet sin politiske løpebane i 2016 og ble leder for AUF Trøndelag i 2021. Hun studerer juss ved universitetet i Oslo og jobber ved advokatkontoret Wiig i Trondheim der hun også bor. I 2019 ble hun valgt inn i kommunestyret som representant for Tydal Ap. Sitter i styret for både Trøndelag Ap og Tydal Ap, og er første ungdomskandidat til Fylkestingsvalget i 2023.

Unge politikere: – Vil aldri slutte å ta de kampene som handler om likhet og rettferdighet

Publisert Sist oppdatert

Ved siste kommunevalg fikk fire ungdommer, to fra Selbu og to fra Tydal, velgernes tillit til fast plass i sine respektive kommunestyrer. «Vi trenger flere unge stemmer i lokalpolitikken», hevder politikere og velgere. Men hvordan er det egentlig å være ung nykommer i et folkevalgt organ der en stor overvekt av representantene er garvede ringrever på over 50+? Hvilke erfaringer har de gjort seg?   Hvilke saker har engasjert mest og frister debuten i kommunestyret til fire nye år?  

-Da jeg stilte til valg i 2019, var det fordi jeg ønsket utvikling og å være med å bestemme hvor midlene skal prioriteres. Herunder satse mer på barnefamilier, unge etablerere og næringsliv enn man har gjort, sier Emilie Græsli.   

-Det har vært tre lærerike år, men jeg skal være så ærlig å si at det er litt kjipt å oppleve at så og si alt vi i Ap foreslår blir blankt nedstemt, sier Aps ungdomsrepresentant i Tydal. 

Saker hun brenner for er blant annet gratis skolemat for alle, gratis SFO, at kommunen skal dekke klassetur for avgangselevene i ungdomsskolen og mer tilskudd til lag og foreninger. 

 Etableringstilskudd til flere  

-Disse sakene har jeg vel fremmet ved tre budsjettbehandlinger, men alle forslagene har blitt nedstemt av Senterpartiet hvert år. Kun ett forslag har jeg fått flertall for, og det var at Tydal skulle flagge på Pride- og Kvinnedagen, sier Græsli som står fast på at hun aldri vil gi opp. 

– Jeg kommer aldri til å slutte å ta de kampene som handler om rettferdighet og likhet for alle. Allerede nå kan jeg røpe at jeg kommer til å fremme disse sakene ved høstens budsjettforhandling også, sier en kamplysten Græsli som også har engasjert seg i saken om å gi 200 000 kroner i etableringstilskudd til de som bygger seg hus i Tydal. 

-Det er en veldig bra ordning for å lokke folk til å flytte til Tydal, men jeg mener den også bør gjelde for de som overtar en gård eller kjøper seg en eldre bolig, da de er like viktige for Tydal. Dette opplevde jeg også på sosiale medier var det tydalinger flest mente, så jeg ble overrasket og skuffet over at Senterpartiet ikke lyttet til det engasjementet saken skapte, sier Græsli. 

Regelen er 12 -5 

-Likevel er det viktig å påpeke at det er slik demokratiet er. Valgresultatet har bestemt og skal respekteres, understreker Græsli. Men legger samtidig til at hun kunne ha tenkt seg at Senterpartiet hadde vært noe mer villige til å se på deres forslag og kanskje samarbeidet mer for å finne et kompromiss. 

-For jeg mener at Arbeiderpartiet har hatt veldig mange gode forslag den siste perioden, forslag som jeg tror også flere av Sp -representantene egentlig er enig med oss i. Likevel ender det som regel opp med 12-5, sier Græsli som frykter at dette kan gjøre det mindre fristende for yngre tydalinger og stille på liste til kommunevalg. 

-Det er viktig for ungt engasjement at man får brukt det engasjementet til faktisk å skape en endring. Jeg skal være så ærlig å si at jeg noen ganger føler på at jeg bruker mye tid og fremmer forslag til liten nytte i Tydal. Det er synd. Det vanlige er at Senterpartiet stemmer for administrasjonens innstilling. Jeg kunne også tenkt meg og sett flere egne politiske forslag fra Senterpartiet fremover som vi kunne ha diskutert i kommunestyret, sier Græsli.    

Klimabedring i sikte

Tross alle 12-5 sakene og nederlag på nederlag i kommunestyret, mener Græsli likevel at det er bedring å spore. 

-Ja, jeg synes at stemningen i kommunestyret har blitt bedre. Jens Arne skal ha honnør, han er en god ordfører. Hvis jeg skal komme med et ønske for det neste året, så må det bli at flere i Senterpartiet burde bli langt bedre til å gå opp på talerstolen og forklare hvorfor de mener og stemmer som de gjør, sier Græsli. 

-Klart det er en følge av valgresultatet at Arbeiderpartiet sine forslag ofte blir nedstemt, men da synes jeg flere fra Senterpartiet kan fortelle lytterne på radioen og oss i opposisjon hvorfor de kommer til å stemme mot- eller hvorfor de stemmer som de gjør. Det ville vært å strekke ut ei hånd og invitert til bedre samarbeid med oss som alltid er i mindretall, sier Græsli som kommer med en særlig oppfordring til kvinnerepresentantene i Senterpartiet.

-Jeg skulle ønske at de yngre og damene i Sp hadde tatt større plass. Deres stemmer er viktige og bør komme bedre frem i sakene vi behandler, mener hun. 

Gir aldri opp

På spørsmål om navnet hennes blir å finne på Arbeiderpartiets liste ved kommunevalget i 2023, svarer Græsli et betingelsesløst ja. 

-Historisk sett er vi inne i en skjebnetid for Tydal. Det er nå det avgjøres om vi skal bestå som et livskraftig lokalsamfunn og hvordan framtidas Tydal skal se ut. Valget i 2023 blir det viktigste på lenge i Tydal. Så ja, da er det viktig at unge stemmer kommer til og blir med på å påvirke utviklinga og forme framtida vår. Derfor stiller jeg til valg, og det håper jeg også at flere unge tydalinger gjør, avslutter Ap`s ungdomsrepresentant i Tydal, Emilie Græsli. 

Powered by Labrador CMS