Debatt

«Å fjerne tannlegeklinikken vil ramme barna,» skriver Selbyggen på lederplass.

Kutt heller i millionlønninger enn i tannhelsa til barn

Publisert

Dette er Selbyggens lederartikkel som gjenspeiler redaksjonens mening.

Tydal har hatt tannlegetjeneste lokalisert i bygda siden 1930-tallet. Dette kan det bli brått slutt på. Neste uke skal fylkestinget vedta budsjett og økonomiplan. Fylkesdirektøren har foreslått å legge ned Tydal tannklinikk. Dette sparer de 295 000 kroner i året på.

Å fjerne tannlegeklinikken vil ramme barna. De mister en halv dag med undervisning dersom de må dra til Selbu og tilbake. Foreldre må i tillegg ta seg fri fra jobb for å være sjåfør. Fylkeskommunen argumenterer med at tannlegetjenesten er noe de fleste bruker kun én gang i året. Men likevel: Tydal Tannklinikk har åpent to-tre dager i uken og behandler omtrent ti pasienter hver dag. Sett i et større samfunnsøkonomisk perspektiv, vil besparelsen være langt mindre enn 295 000 kroner.

Som leder i helse- og omsorgssektoren i Tydal kommune, Ingjerd Tuset, helt korrekt påpeker i ukas nummer av Selbyggen: «Hvis vi har dårlig tannhelse, vil det påvirke hvordan vi har det både fysisk og psykisk. Vi vet at god tilgjengelighet gjør at det blir lettere å oppsøke tjenestene.» Uten tannklinikk i bygda, vil det bli høyere terskel for gå til tannlegen – og dette kan ha negativ virkning på folkehelsa.

Tydal har i år blitt med i den fylkeskommunale distriktssatsingen «I lag», der målet er å styrke utviklingsarbeidet i små kommuner. Dette gjelder innen for eksempel boligutvikling, næringsutvikling og tjenesteutvikling. Det blir dermed temmelig bakvendt dersom fylkeskommunen flytter en av de få tjenestene de tilbyr i Tydal ut av bygda. Da gir de med den ene hånda og tar med den andre.

Trønder-Avisa skrev i september (ekstern lenke) at Trøndelag fylkeskommune har 336 direktører, ledere og sjefer som i gjennomsnitt hever en lønn på 938 000 kroner. Til sammen blir dette svimlende 315 millioner kroner. Da kan 295 000 til en sårt tiltrengt tannklinikk virke som småpenger i forhold.

Dersom fylkeskommunen – med Senterpartiet i spissen – legger ned tannklinikken, vil det få store konsekvenser for tydalingene. Dette er en politikk som distriktspartiet Senterpartiet ikke kan være bekjent med. Men om de likevel vedtar nedleggelse, blir det en vanskelig oppgave for fylkesordfører Tomas Iver Hallem (Sp) å forklare tydalingene hvorfor fylkeskommunen prioriterer høye lederlønninger og store reise- og hotellutgifter, foran tannhelsa til de som bor ute i distriktene, og kanskje spesielt barna.

Powered by Labrador CMS