Debatt

«Det er brukt noen millioner på kulturhuset siden 2017 og da må vel det mest fornuftige være å fullføre prosjektet,» skriver innleggsforfatteren.

RUTKULHETSU

Publisert Sist oppdatert

RUTKULHETSU. Eller kulturhuset som det heter.

Eller idrettshuset som noen velger å kalle det, enten av ren forglemmelse eller litt trass.

For «litt» trass har det vært oppgjennom tidene siden saken om flerbrukshus på Kløfta vs oppgradering av kulturhuset var stridens kjerne i 2014.

Det har vært åpnet, stengt, åpnet og nå er det delvis stengt igjen, denne gang med anbefaling fra brannteknisk om en anbefalt maksgrense på 50 personer.

Dvs. ikke operativt som arena for større arrangement.

Ved åpning 16. april 2017 etter 1500 timer med dugnad, anskaffelse av lyd og lysanlegg med midler fra kommunen og kronerulling fra Tydal kulturforum, kunne festen begynne.

Jeg har ikke tallet på mengden av arrangement som har vært både før og etter åpning frem til pandemien i 2020, men det vet vel de fleste og at kvaliteten på arrangementene har holdt god standard. Jeg kan nevne teaterforestillinger fra skolen, enkeltkonserter, korkonserter, allsang og trekkspill-musikk, quiz, foredrag, bryllup, kino og fester. Det kunne vært mye mer!

Etter pandemien har det gått litt trått .

Kan det være at mye diskusjon, debatt og nedsnakking har resultert i at piffen har gått litt ut blant  Tydalske ildsjeler? Eller er det fordi vi aldri kom helt i mål med selve finishen, det å sette den siste kronen på verket når det gjelder trivsel, stemning og tilspisset kvalitet.

Jeg kan også inrømme at jeg en gang, med optimistisk pågangsmot, bidro med å fylle på en ambisiøs aktivitesplan for hva som skulle skje i kulturhuset. Tanken var flere konserter og øvingsrom for kulturskolen. Noe som av forskjellige grunner desverre ikke kom helt i mål.

Kanskje det er derfor noen velger å kalle huset en «skam» og «en fadese»?

Da det ble vedtatt på budsjettmøtet i desember 2022 med mobilt amfi, falt noen brikker på plass og mitt optimistiske pågangsmot ble tent igjen. Jeg tenkte det var på tide å fullføre min gamle plan og har nå startet et arrangementselskap. Tanken er å få gjennomført et titalls konserter i året, med støtte fra bl.a kulturdirektoratet og fylkeskommunen.

Apropos støtteordninger så er det så vidt meg ikke kjent at det er utprøvd i særlig stor grad.

Her er det midler å hente utenfra, og kulturhus i distriktet står høyt i kurs både når det gjelder oppussing av lokaler, sceneutstyr og artiststøtte.

Kommunedirektørens innstilling om å bruke 9 millioner på utbedring av kulturhuset ligger nå på bordet.  Noen velger å kalle det oppunder 10. Jeg velger å kalle det 7,2 etter mva kompensasjon.

Pluss/minus 1 million i uforutsette utgifter. (Jeg velger minus, da dette er estimerte høye kostnader og ikke lagt ut på anbud).Legger man til støtteordninger fra det offentlige, så er det mulig å komme ned på en anstendig sum som Tydals kulturhus fortjener.

Det er brukt noen millioner på kulturhuset siden 2017 og da må vel det mest fornuftige være å fullføre prosjektet. Et nytt tilbygg/påbygg eller et møterom i forbindelse med sykehjem/administrasjonsbygg tror jeg ikke er en god ide. Hva med fleksibilitet, akustikk og støy fra konserter og fester? Det vil også koste. Kanskje det dobbelte? Rivningskostnader har vel heller ikke blitt rimeligere.

Det går an å forsøke å være litt visjonær, se for seg huset i ny drakt, med nye lamper, anordning i tak for å endre uttrykk og stemning, parkett i gang og trapp, scenetepper og ikke minst amfi som vil gjøre hele salen mer intim med smale runde bord i forkant som supplerer antall sitteplasser, men ikke minst gjøre hele salen fleksibel for ethvert bruk.

Det snakkes mye om økt bolyst, og hva kan vel være viktigere enn et kulturhus midt i sentrum som vi vet vil fungere? La oss satse på et godt utstyrt og trivelig kulturhus og at det vil inspirere alle lag og organisasjoner i Tydal til å bruke det oftere, i år eller i 2024 og i fremtiden.

Powered by Labrador CMS