Debatt

Rådyr, illustrasjon.

Ville tilstander

Publisert Sist oppdatert

Godt nyttår!

Dette er Selbyggens lederartikkel som gir uttrykk for avisens offisielle mening.

Vi har tilbakelagt en av de roligste julehøytidene på mange år. Værmessig så har vi hatt en flott tid med kuldegrader og snø. For første gang har snøen som kom like før jul fått pynte utejuletreet gjennom hele jula. Ikke har den blåst bort og ikke har den smeltet. Er det ikke det vi drømmer om når vi hører Bing Crosby synge «I’m dreaming of a white christmas»? Julematen er fortært og julepakkene er pakket ut og enten byttet eller tatt i bruk. Vi er godt i gang med året 2022 og det meste er på vei til å normalisere seg.

Jule- og nyttårshelga har vært sterkt preget av to saker – korona og viltpåkjørsler. Kriminaliteten ellers har tydeligvis hatt juleferien. Det kom som et smell at en fest i Vikvarvet hadde samlet veldig mange ungdommer, og noen dager senere kom det meldinger om koronasmitte i tilknytning til festen. Senere viste smittesporing at det ikke var veldig mange som ble smittet på selve festen. De fleste av de, til nå, 33 smittetilfellene som er bekreftet stammer fra private sammenkomster i jula. Litt på grunn av likegladhet, men sannsynligvis mest på grunn av uvitenhet. At omikronvarianten nå dominerer smittesituasjonen ser ikke ut til å bekymre myndighetene veldig mye. Selbu kommune bedyrer også at de har god oversikt over situasjonen.

Landet opplever denne uken det høyeste antall korona-smittede siden utbruddet i mars 2020. Vaksinering har gjort at færre blir alvorlig syke, heldigvis. Allikevel er det fortsatt mange som blir innlagt på sykehus og noen dør fortsatt av dette alvorlige viruset. Vi må fortsatt være på vakt og ta de hensyn og forholdsregler som foreskrives. Nå opplever myndighetene et voldsomt press fra næringslivet på gjenåpning. Utelivsbransjen, reiselivet og kulturlivet blør på grunn av restriksjoner og kompensasjonsordninger vil ikke redde alle fra røde tall i regnskapet – og noen heller ikke fra konkurs eller styrt avvikling. Det er et dilemma regjering og helsemyndigheter nå må løse på best mulig måte. Det viktigste er uansett at ikke flere liv går tapt og at flere ikke blir alvorlig syke.

Den andre saken vi nevnte innledningsvis er også grunn til ettertanke. Det er nesten daglig meldinger om viltpåkjørsler i dalføret de to siste ukene. Mye snø har fått rådyr, hjort og elg til å trekke ned mot bebyggelsen og veiene. I løpet av to uker er det rapportert om 10 rådyr, 3 elger og 1 hjort som har hatt ublide møter med veifarende her i dalføret. Spesielt rådyrene har vært utsatt, og det har nok også sammenheng med en stadig økende bestand. Uansett hvor observant du er kan påkjørsler skje uten at du som bilist kan gjøre noe som helst for å unngå påkjørsel. Dyr kan komme fort og ofte på uoversiktlige steder. Når uhellet er ute er det da viktig å varsle de rette myndigheter om påkjørselen slik at dyr ikke blir gående eller liggende ute i terrenget med alvorlige skader. Heldigvis er det ikke registrert alvorlig personskade i forbindelse med disse uhellene.

Det er ville tilstander – både innen villdyrenes verden og når det gjelder sykdomsbildet. Vi trodde det verste var over sist høst, men det viste seg å slå feil. Nå må vi gjøre det vi kan – både for å unngå smitte og for å spare mest mulig dyreliv.

Powered by Labrador CMS