Nyheter
Folksomt på Trøndersk Matfestival. – Det gikk helt fenomenalt
Erik Johansen fra Lykkemat synes det gikk fenomenalt, og Eivind Aune fra Jentene på tunet beskriver matfestivalen som «supertrivelig». De to matprodusentene har begge store planer utover høsten.
Folk sto som sild i tønne i Trondheim sentrum da Trøndersk Matfestival ble arrangert 28.-30. juli. Den tre dager lange festivalen ble velsignet med godvær i en ellers regntung sommer.
Kun to bedrifter fra Neadalen stilte med salgsbod under årets matfestival. Disse var Lykkemat og Jentene på tunet, som hadde stand side om side i Kongens gate.
– Helt fenomenalt
– Det gikk helt fenomenalt, sier driftsansvarlig i Lykkemat, Erik Johansen, i etterkant av festivalen.
– Hvilke varer gikk det mest av?
– Vi solgte veldig mye sveler. Vi laga tjukkmelksvele med Rørosrømme og rårørte bringebær fra Veiseth. Det gikk også mye av granolaen og de andre tørrvareproduktene våre. I tillegg solgte vi et tysk tradisjonsbakverk som heter seelen og som Stian, bakeren vår, har lært seg å lage, sier Johansen.
Begeistrede italienere
– Hvilke typer kunder kom innom boden deres?
– Det var både gamle og nye kunder. Masse selbygger var innom, og det var også mange turister som var imponert over bakverkene våre. Blant annet kom det noen italienere som roste bakeren oppi skyene etter at de smakte focacciaen vår.
– Hva er det viktigste med matfestivalen – salget der og da eller synliggjøringen av merkevaren?
– Absolutt å synliggjøre merkevaren. I tillegg er festivalen en motivator for de ansatte som er med. I møtet med kunden får man en direkte tilbakemelding som er veldig motiverende. Hvert år gleder vi oss til matfestival, og hvert år er vi slitne etterpå, ler Johansen.
Åpner 1. september
Nå når matfestivalen er vel overstått, har Lykkemat fullt fokus på flyttinga til E-bygget (det gamle Coop-bygget i Mebonden). Målet er å åpne 1. september, og Johansen forteller at det jobbes både innvendig og utvendig med å få det til.
– Vi føler at vi ligger godt i rute, sier Johansen.
Han legger til at dette skal bli et hyggelig møtested der folk kan for eksempel spise pizza eller ta en kopp kaffe og en croissant.
– Jeg tror dette er etterlengtet i Selbu. Vi skal ha et formiddags- og et ettermiddagstilbud. I tillegg ønsker vi å nå ut til turister, hytteeiere og andre tilreisende. Vi skal tilby mer av det gode i Selbu sentrum, sier Johansen.
– Tre dager med bare skryt
– Det var særdeles hektiske dager, men samtidig en supertrivelig matfestival, sier Eivind Aune i Jentene på tunet.
– Det var tre dager med bare skryt. Det er veldig trivelig når en kunde som aldri har smakt sjokoladen vår tidligere får høre av en annen kunde i køa at det er «verdens beste sjokolade», sier Aune.
Verdenspremiere
– Hvordan ble den nye gelatoen tatt imot?
– Vi gikk tom på lørdagen, og vi gikk nesten tom dagen før også. Det var veldig godt salg og unisont gode tilbakemeldinger. Dette var jo verdenspremieren på gelatoen. Riktignok har vi solgt den ved gårdsbutikken allerede, men dette var det første møtet den fikk med omverdenen. Under matfestivalen var det faktisk noen som kjøpte is alle tre dagene, sier Aune.
Skal åpne popup-butikk
I likhet med Johansen mener Aune at det er synliggjøringen av merkevaren som er det aller viktigste med Trøndersk Matfestival.
– Man skaper mange evangelister for budskapet sitt når man treffer folk på en slik arena. Festivalen er et trivelig treffpunkt for kundene, og dette er med på å bygge merkevaren, sier Aune.
I løpet av august skal Jentene på tunet åpne popup-butikk på City Lade. Der skal de selge sjokolade og gelato på torsdager, fredager og lørdager framover.
Ellers sier Eivind Aune at de er på stadig utkikk etter mer arbeidskraft ved fabrikken på Mosletta.
To nominasjoner
Under Trøndersk Matfestival var Jentene på tunet nominert til to priser, Årets søtsak og Årets matgave, men nådde ikke helt opp. Vinnerne i disse kategoriene ble henholdsvis «Smellkyss» fra Fru Nellik og «Afternoon Tea» fra Smaker fra Øyriket.
Ingen lokalmatprodusenter fra Tydal stilte med salgsbod under årets matfestival. Imidlertid skal Smaken av Sylan-aktørene arrangere et eget matmarked på Stugguvollmoen 13. august.