LEDER: 

Illustrasjonsfoto fra Shutterstock.

Har du husket å puste i dag?

Pustens kraft er temaet for Selbyggens leder denne uken. 

Publisert Sist oppdatert

Det enkle svaret på det er vel «ja». Om du leser denne lederen så tar jeg egentlig utgangspunkt i at du har pustet, og til og med har klart det ganske bra. Men for de fleste av oss så er trolig pusten noe av det vi tenker minst på i løpet av livet. Den bare er der, helt av seg selv – inn og ut. Det krever ingen planlegging eller innsats, men vet selv hva den skal gjøre.

Mai måned er snart over, vi er på full fart på vei inn i juni. Kanskje er du en av dem som har rukket å dra på en konfirmasjon eller to, eller kanskje arrangert en. Sosiale sammenkomster øker, våropprydding og vask skal tas, fotball-, håndball-, kulturskole- og alt annet som ender med «avslutning» nærmer seg. Rapporter skal skrives, frister går ut og hamsterhjulet går kanskje ekstra hurtig rundt i disse månedene. Stresset kan ta oss, men om ting virker helt uoverkommelig har vi et verktøy vi kan gripe – hvor som helst og når som helst; pusten vår.

Ved å øke bevisstheten rundt pust kan man oppleve mindre stress, få økt tilstedeværelse, frigjøre spenninger i kroppen og få bedre mental helse – det er vår superkraft rett og slett. Ofte kan man gå lenge med uregelmessig pust uten å være klar over det. Og om du tar et dypt innpust nå, mens du leser dette, prøv å legge merke til hvor den sitter. Er den høyt i brystkassen, eller trekker du lufta helt ned i magen?

Vi puster forskjellig når vi er sinte, redde, glade, trøtte eller når vi er nervøse. Heldigvis fungerer det den andre veien også. Vi kan roe ned oss selv ved å endre pustemønstre.

Og før man avskriver tematikken om pust som noe «mystisk og alternativt», er det verdt å nevne at det er gjort mye seriøs forskning rundt pustens gode effekter, og det er et økt fokus i vestlig medisin på hvordan man kan få implementert pusteteknikker som en del av behandling mot for eksempel psykisk sykdom, angst, traumer og depresjon.

Det er ikke dermed sagt at det løser alle våre problemer, men det er tross alt en gratis medisin som vi har tilgjengelig hele tiden uten bivirkninger. Det kan være verdt å prøve ut!

Så om du skal få med deg et godt tips inn i helga, så må det bli dette: finn deg et rolig sted, gjerne utendørs i godværet. Sett deg ned, legg hendene på magen og sett av noen minutter til å fokusere på pusten din. Det kan virke rart og uvant i begynnelsen, men omsider merker du kanskje at det er noe som slipper? Det er ikke uten grunn at vi ber noen om å «puste med magen» om de virker urolig. Det hjelper faktisk.

Powered by Labrador CMS