Gratulerer med de første 40
Et stort, rungende hurra overleveres fra redaksjonen til arrangørene av årets Tydalsfestival, som i år kan markere 40 år med festival på Stugguvollmoen.
40 år har gått siden «Ved Syltoppens Fot» ble arrangert for første gang. Siden den gang har festivalen hatt en rivende utvikling. Det største spranget skjedde nok i 2007, da Tydalsfestivalen slik vi kjenner den i dag så dagens lys med ny profil og nytt konsept.
Arrangørene har vist en meget god evne til å tilpasse seg tiden vi er inne i, og å møte folks ønsker og behov. Det gjør at man på nytt har lyst til å ta turen til Tydal på festival, for det var jo så bra sist gang.
Den forrige festivalsjefen Ann Waagan la ned en enorm innsats og sto for en oppfriskning av festivalens profil og konsept. Nå er det Odd Arne Halaas som har tatt over roret, og han har allerede utvist at han har et brennende engasjement for festivalen – både at publikum skal få en flott opplevelse, og at festivalen er en viktig institusjon i lokalsamfunnet.
I anledning 40-årsjubileet skal festivalen kaste et blikk tilbake på historikken sin og blåse støv av trekkspillbelgen. Ole Bjarnes skal spille, og det skal også Sigmunds. Kanskje får vi høre dem spille Den glade 40-åring? Det ville jo vært en fryktelig passende anledning. Men det er slett ikke bare veteranene som skal sørge for trekkspilltoner og gammeldans på Stugguvollmoen. Tradisjonene føres videre av de yngre musikerne i Elvetuns, de enda yngre i Vællis og de enda, enda yngre i Kverrulantan. Gammeldansens glansdager på 70- og 80-tallet kommer nok ikke tilbake med det første, men lørdagsettermiddagen på Stugguvollmoen vil nok vise at den fortsatt har appell blant både gamle og unge.
I forrige helg ble Tydalscupen arrangert på Stugudalsbanen. I denne ukas utgave av Selbyggen retter turneringsleder Bjørn Øien i Tydal IL en stor takk til frivilligheten under cuphelga. Han sier at mange påstår at dugnadsånden er i ferd med å forsvinne i bygda, men at det ikke stemmer. Vi tror han har rett i det. Dugnadsånden i Tydal viser seg i form av arrangementer som fotballcup og festival, prosjektene til Tydal museums venner og alle andre lag og foreninger som jobber jevnt og trutt med små og store prosjekt i bygda. Dette er tydelige bevis på at dugnadsånden fortsatt lever! Riktignok har det vært noen utfordringer med å skaffe nok frivillige til årets festival, men slik har det vært i åra tidligere også. Og som åra før, kommer frivillige fra utenfor Tydal også for å stille opp.
Årets festival har hatt et enormt billettsalg allerede, og værgudene er med på laget i helga. Alt ligger til rette for en festlig helg. Vi ønsker arrangørene til lykke med jubileet.