Debatt

Nydelig føre eller håpløst glatt – kjør debatt!

Publisert

Selbyggens leder og avisens mening

Når de første snøkrystallene daler ned fra himmelen og lander på veiene våre, begynner også diverse kommentarfelt på Facebook å fylles opp med mer eller mindre snø- og førerelatert innhold. Når sant skal sies kan det være rene underholdningen og sette seg ned å lese kommentarene mellom brukerne av disse forumene.

Spesielt inne på sidene som nettopp handler om trafikk, vær- og kjøreforhold kan det være mye interessant lesestoff. Og overraskende tidvis ganske het debatt om hvem som har rett når det kommer til føret over Selbuskogen. Det er heller ikke fritt for ganske ufin språkbruk fra enkelte.

Siden har «vær- og kjøreforhold» i tittelen, men likevel har du de som tydeligvis ikke er interessert i noen av delene som aktive medlemmer. Hvis noen opplyser om glatte forhold, møtes man ofte av kommentarer som «det er da vinter!», «det er da bare å kjøre etter forholda», eller «da har du for dårlige dekk». Det er vanskelig å vite hva disse forståsegpåerne gjør der inne når de tydeligvis ikke lar seg affisere av føret over skogen – uansett årstid. Det kan fremstå som at deres eneste formål er å håne de som faktisk ønsker en vettug opplysning om hvordan det er å kjøre den strekningen akkurat den dagen.

Disse sidene er til for de som faktisk behøver slike opplysninger for å føle seg trygge langs vegene våre. Det er ikke så hyggelig å få beskjed om at «du får ha deg ut å strø litt» når man opplever et parti på fylkesvegen som spesielt glatt. Kanskje har det utviklet seg til å bli en humorkonkurranse der inne blant meningsfellene? En knakende god kommentar om «dårlige sjåfører som ikke skjønner konseptet vinter» kan høste både likes og latter-emojis. Det kan tenkes at dette inspirerer til videre jobbing med humoristisk materiale som kan brukes til å hugge ned en usikker bilist.

Også brøytemannskap får passet sitt påskrevet inne på disse sidene. Eller ikke. Noen kjemper med nebb og klør for å støtte snøbrøyterne uavhengig av innsats. Andre står klare til å klage på brøytingen uansett. Begge parter har rett, og begge feil. Det er en tid for alt, og den tiden oppleves forskjellig fra person til person. I mellomtiden får man bare fremme sin overbevisning digitalt, og satse på at det er den som flest trykker «liker» på.

Det er det samme hvert år. Man blir visst aldri ferdig med å snakke om snøen som falt i fjor, ei heller den som faller i år. Hva er det med vinterføret over Selbuskogen som bidrar til så mye debatt og munnhuggeri? Det er like før Fredrik Solvang må bringes inn på banen så får det hele gjøres opp i ordnede former; er det glatt eller ikke over «Skoja»? Kjør debatt!

Powered by Labrador CMS