Det har skjedd noe i jaktmiljøet
Denne uka tenker redaksjonen på at langt flere kvinner ser ut til å være med på jakt nå enn før.
Elgjakt, og kanskje jakt generelt, har i lang tid vært en mannsdominert aktivitet. Gressenkene var mange før i tiden, da mennene skulle ut å ordne med matauk til vinteren.
Denne uka møter vi Martine Sletne, som for første gang skal lede jaktlaget sitt under elgjakta i høst. I en alder av bare 23 år, har hun fått et veldig stort ansvar under en aktivitet som krever mye, ettersom det skal brukes våpen på en så sikker måte som mulig, mens det samtidig løper både folk og vilt rundt i skog og mark.
I 2023 skrev Selbyggen også om Inger Haarstad, som hadde fått rollen som jaktleder på Langåsen jaktlag i Selbu. Der var det flere damer med på jakt, og for eksempel på Innstranda jaktlag er det et betydelig antall kvinnelige jegere som skal bruke høsten ute i skogen. Også i Tydal er det flere damer med på jakt nå enn før. Blant annet i jaktlagene i Græsli og Ås er de godt representert. Dette vitner kanskje om en ny trend innen jaktmiljøet, ikke bare her i dalføret, men nasjonalt?
I følge Statistisk Sentralbyrå (SSB) var det 85 800 kvinner og 451 600 menn oppført i Jegerregisteret ved utgangen av jaktåret 2022/2023. De skriver også at andelen kvinner i jegerregisteret øker litt hvert år. Hvis man ser tilbake til 2002/2003 var det 31 200 registrerte kvinner. En betydelig økning i kvinner på jakt vitner disse tallene om.
I følge en artikkel publisert 6. desember i fjor, på forskning.no, kan det se ut som at den gamle teorien om at kvinnene i steinalderen var hjemme med barn i magen mens mennene var ute på jakt ikke stemmer likevel. Kvinnekroppen har fysiske fordeler som ville gjort dem til bedre jegere enn menn i steinalderen, mente amerikanske forskere. Funn viste lik type skader i forbindelse med jakt på skjelett fra kvinnelige og mannlige neandertalere, og kanskje har vi kommet dit at den gamle teorien om at damene gikk med et barn på puppen mens de sanket bær og annet spiselig, mens mennene felte de store dyrene, ikke bare er gammel - men gammeldags.
Før elgjakta braker løs i 2024 er det fortsatt en klar overvekt av menn på mange jaktlag, uten at det er et stort problem. Det er heller ikke sånn at man skal vekte kjønnsbalansen i jaktlagene på lik linje som man vekter det i et styre eller en administrativ ledelse. Men det er gledelig å se at det er rom for alle på jakt.