Debatt

Ås i Tydal, med helsehuset i forgrunnen.

Tydal i medvind

Publisert

Dette er Selbyggens lederartikkel, som gir uttrykk for avisens offisielle mening.

Det er en interessant utvikling som er på gang i dalføret vårt. Vi har tidligere omtalt noe av det som skjer, både i Selbu og Tydal. Nå handler det mest om Tydal og en veldig positiv utvikling. Etablering av datasenter har snudd budsjettsituasjonen fullstendig i kommunen. I stedet for å måtte gi fra seg konsesjonskraft til fylkeskommunen, kan Tydal kommune nå selge konsesjonskrafta selv. Det betyr 17 millioner i økte inntekter neste år, og betydelig økte inntekter i årene videre. Det betyr vel også at diskusjonen om innføring av eiendomsskatt for boliger og fritidsboliger kan legges død foreløpig.

Det betyr at Tydal nå har tidenes mulighet til å realisere planene om nytt helse- og administrasjonsbygg, som har versert i kulissene i flere år. En slik investering er et enormt løft for en liten kommune, men med lav lånegjeld fra før, økte årlige inntekter og penger på bok til egenkapital, er det nå realistisk å tro på bygging. Når kommunen i tillegg har muligheter til å dekke opp det meste av finanskostnadene ved reduserte driftskostnader, er det enda lettere å tro på prosjektet. Det koster å drifte store, gamle og uhensiktsmessige bygg også.

Denne uka fikk vi også en gladnyhet om at ny fastlege er ansatt i kommunen. Dette vil plassere Tydal helt i landstoppen når det gjelder fastlegedekning fra mars 2022. Når vi ser hvor store bykommuner sliter med å dekke behovet for fastleger, er det nå en behagelig situasjon i begge kommunene i Neadalføret. Spesielt i en kommune som ligger åtte mil unna legevakt og 11 mil fra primærsykehuset er god legedekning viktig.

Når datasenteret settes i drift neste år er den største næringsetableringen i kommunen på lange tider på plass. Nå vet vi at det allerede vurderes et byggetrinn to, og at det sannsynligvis blir avgjort i løpet av året om det skal igangsettes. Det vil gi både anleggsvirksomhet en tid fremover og flere arbeidsplasser på sikt. Når vi også venter på en avgjørelse på om fiskeoppdrettsbedriften på Løvøya vil utvide, så kan det bli ny eventyrlig utvikling i Tydal. Samtidig fikk vi denne uka nyheten om nok en nyetablering i kommunen, det blir ullspinneri i sokkeletasjen på Servicebygget. Frisk satsing i en bransje forbundet med historie i dalføret. Vi heier på slike tiltak.

For Tydal, en kommune med svært lav arbeidsledighet, vil utfordringen nå bli å skaffe arbeidskraft. Kommunen har kommet med gode incentiver for folk som vil bygge ny bolig i bygda. Nå vil kommunen også bygge tidsriktige utleieboliger. Spørsmålet er da om det finnes mange nok som ser Tydal som en aktuell kommune å slå seg ned i. Kommunen har i hvert fall mange kvaliteter for folk som er interessert i natur og friluftsliv. Vi håper tydalingene lykkes.

Powered by Labrador CMS