Kultur

Historien om Alf Prøysen har endret seg en del siden hans død i 1970. På konserten «Prøysen. Blanke ark og farjestifter» som arrangeres i Tælet vil publikum bli bedre kjent med den Prøysen som følte mye på utenforskap.

Blanke ark og farjestifter i Tælet

Publisert Sist oppdatert

Neste fredag skal Tælet kultursal fylles med toner og tekster av nasjonalskalden Alf Prøysen. De fleste nordmenn har et forhold til kunstneren, men denne kvelden vil vi få Prøysen i en litt annen «innpakning» enn det vi har sett tidligere.

– Det blir en fortellende konsert som blir vinklet opp mot Prøysens utenforskap, forteller Knut Erik Jensen i NeadalsPride.

Det er den lokale Pride-foreningen i Selbu som står bak arrangementet.

Knut Erik Jensen og Linn Kristin Mosbø i NeadalsPride ønsker alle hjertelig velkommen til en unik konsert-opplevelse i Selbu. Foto: Oda C. Folde

– Utenom Pride-uken i juni, er målet vårt er å ha arrangementer spredd utover hele året. Da Alf Prøysen kom opp som idé ble det ganske opplagt. Han er en person mange har et forhold til, han er folkelig og har bred appell. I tillegg gir hans musikk oss mulighet til å samarbeide med flere artister, kor og lag fra Selbus kulturliv, forteller Jensen

Historien om Prøysen har også forandret seg en del siden hans død i 1970, og en sterk bidragsyter til dette er forfatter Ove Røsbak. 

– Navnet hans kom opp da jeg Googlet, og han virket som en åpenbar person å ha med seg på en slik kveld, forklarer Jensen.

Han sendte derfor en mail til forfatteren for å høre om han kunne tenke seg en tur til Selbu, og fikk positivt svar tilbake.

Slapp en bombe i norsk kulturliv

I 1992 ga Røsbak ut biografien «Alf Prøysen. Præstvægen og Sjustjerna». I 2004, like før det som kunne ha vært kunstnerens 90-årsdag, skrev han en artikkel i Dagbladet om at han angret på at han ikke hadde fortalt at Alf Prøysen var bifil i biografien. Altså, at Prøysen kunne forelske seg i både kvinner og menn. Røsbak tok derfor disse opplysningene med i en oppdatert utgave av biografien i 2014. 

Det førte til en langvarig og opphetet debatt. Noen kalte Røsbak en løgner, andre mente at det ikke passet seg å snakke om det og noen mente at det ikke gjorde noen forskjell. Atter andre mente at man ville forstå Prøysen bedre etter at dette ble gjort kjent.

Som en del av dette etterspillet gjorde Kim Friele et intervju med Dagbladet. Der fortalte hun at Røsbak snakket sant, og at hun hadde snakket med Alf Prøysen om å være bifil i 1967, og at han var flau fordi han ikke torde å fortelle andre om det.

For øvrig er Røsbak en svært allsidig kulturperson. Han har bred og lang erfaring som sceneartist og foredragsholder. Siden 1978 har han livnært seg som kunstner på heiltid.

Gleder seg til å dele

Røsbak blir en slags hovedperson på Prøysenkvelden i Tælet og kommer til å deklamere en del selv, men også kulturpersonligheten Odd Arne Halaas får en sentral rolle. 

– I tillegg har vi fått med oss Selbu Korensemble, Selbu trekkspillklubb, Selbu felebyggerlag, Kari Cecilie Afret og Even Haarstad, som alle vil bidra med sine musikalske tolkninger, forteller Jensen, og tilføyer: 

– Så må vi selvfølgelig ha litt allsang der teksten vil komme opp på storskjerm for publikum. 

Leder i NeadalsPride, Linn Kristin Mosbø, forteller at hun gleder seg til å vise frem denne siden av Prøysen. 

­– Før vi begynte å planlegge dette hadde jeg kun et forhold til ham via barnesangene og -litteraturen. Det er først nå i voksen alder at jeg har blitt kjent med andre deler av ham, og jeg ser frem til å dele dette med flere på konserten i Tælet, forteller Mosbø. 

Powered by Labrador CMS