Debatt

Nestatunet slik det kanskje blir seende ut.

Min mening: Åpent brev til Selbu kommune. Nestatun – saken.

Publisert

I Selbyggen 6. november redegjør Selbu kommune for deler av saksframlegget til kommunestyret sin behandling i mai. Etter å ha lest dette satt jeg igjen med flere ubesvarte spørsmål som jeg ber om svar på.

Vi som er gamle vet at Eldresenteret ble bygget av donerte midler. To store og flere mindre. Jeg husker, at på begynnelsen av 1990 tallet, i forkant av byggingen, ble det reist spørsmål om de gitte midlene kunne brukes til andre eldreformål enn bygging av et eldresenter. Den gangen ble konklusjon at formålet var så klart at det ikke kunne endres.

Spørsmål til dagens saksutredning

  • Hvor stor andel av bygge kostnadene til Eldresenteret utgjorde de donerte midlene.
  • Hva gikk eventuelt Selbu kommunen inn med
  • Fikk Selbu kommune, da eller senere, eiendomsrett over Eldresenterer, slik at de kan bestemme om de fortsatt vil gi gratis leie til de frivillige.

Jeg antar, at det bak iveren etter å flytte Eldresenteret til Nestatunet, ligger det økonomiske beregningen og mest sannsynlig besparelser for kommunen. Den økonomiske redegjørelsen jeg har sett så langt er at finansieringen av Nestatunet er lagt inn i kommunenes økonomiplan.

Derfor ber jeg om svar på følgende spørsmål

  • Gir flyttingen økonomiske besparelser for kommunen og i så fall hvor mye.
  • Hvilke merutgifter vil det gi kommunen om de frivillige organisasjonene fikk fortsette å bruke Elderesenteret til sine aktiviteter, uten leie.
  • Hvis kommunen kan kreve leie, hvor stor vil den være.

Det «ryktes» på forskjellige måter at kommunen tenker å bruke Eldresenteret til Bibliotek.

  • Kan kommunen bekrefte eller avkrefte dette.
  • Kan kommunen, ut fra historikken til senteret, endre byggets formål.

Det er en kjent sak at Eldresenteret er et av de mest brukte møtestedet i Selbu. Et sted der mange har tilhørighet og føler seg hjemme. Ingen kan benekte at dette bidrar til livsglede, økt trivsel og bedre helse for alle de som bruker senteret.

Forstår kommunen hvilke konsekvenser det vil få for brukerne om frivilligheten ikke blir med på en «tvangsflytting» til det nye Nestatunet, slik flere tar til orde for i siste Selbyggen.

Ikke sats på at frivilligheten bøyer av, gi de heller rom og støtte til å fortsette det vellykka og gode arbeidet de driver, der de trives.

Dere politikkere som skal sluttbehandle denne saken er folk, vi gamle, regner som unge, dere har et ungt perspektiv, det å bli gammel ligger lang fram i tid. Jeg som er gammel vet at tiden går fort, snart er vi som er gamle i dag borte og dere som er unge nå er de gamle.

Hvis dere vil at frivilligheten skal være der med sitt engasjement når dere blir gamle la dagens frivillige og brukere Eldresenteret få beholde senteret slik de ønsker. Kveles engasjementet nå tar det tid å bygge det opp igjen om det i heletatt er mulig.

Jeg ber om svar på mine spørsmål til kommunen i neste nummer av Selbyggen.

Powered by Labrador CMS