Nyheter
European Region of Gastronomy – Berge Gård først ut i Selbu
På frokostmøte med Næringsforeninga i Værnesregionen fikk Berge Gård utdelt bevis på at de er med i den eksklusive klubben til European Region of Gastronomy 2022. Diplomen fikk de både i rollen som vertskap og produsent.
Som første region i Norge har Trondheim – Trøndelag i 2022 fått status som Europeisk matregion i 2022. Prosjektleder, May Britt Hansen i European Region of Gastronomy, forteller at det har vært et langsiktig arbeid for å nå dette målet.
– Dette er en hyllest til lokal mat og lokale spesialiteter, – til en region som tar lokal matproduksjon på alvor. En hyllest til bøndene, fiskerne og oppdretterne som tryller fram de lekreste råvarer i hver en krik og krok av regionen – og til kokker i verdensklasse som vet å utnytte lokale råvarer.
Siden 2016 har blant annet Danmark, Portugal og Spania fått denne statusen, og nå altså Norge.
Den første i Selbu
Kommunikasjonsleder Lene-Mari Prøven i Næringsforeninga i Værnesregionen kan fortelle at Berge Gård er den første sertifiserte aktøren i Selbu. Per nå er det rundt 250 sertifiserte aktører i hele Trøndelag. Gründer Sissel Berge synes sertifiseringen i European Region of Gastronomy inspirerer til videre arbeid både i egen virksomhet og som næringsforeningens landbruksrepresentant i lokallagsstyret i Selbu. De håper begge at Selbu får godkjent flere sertifiseringer i løpet av 2022.
Kreativ på mange områder
Berge Gård har ca. 35 melkekyr, i tillegg til okser, kviger og kalver, – totalt rundt 100 dyr. Dette fører til at de har de fleste av ingrediensene til matlaging selv. Berge kan fortelle at de produserer først og fremst melk, kjøtt og korn, men også produksjon av mat fra ville vekster, tradisjonsmat og naturlig hudpleie.
«Bondekjærringa» Sissel viser oss en hjemmekoselig gårdskafé og gårdsbutikk der hun har både egne produkter og litt vareutvalg fra andre kolleger i Selbu.
På gården finner du også foredlings-rom for planter og ville vekster, produksjonslokaler for hudpleieprodukter, baksterom/produksjons-kjøkken, utleieleilighet for turisme og korttidsleie, – og utleie av møtelokaler til ulike arrangement.
Identitet i regionens matkultur
Sissel Berge er glad for at sertifiseringen i European Region of Gastronomy er med på å synliggjøre regionens kultur og mattradisjoner, samtidig som den bygger identitet og stolthet. Hun synes det føles innmari godt å møte likesinnede som har samme fokus som henne, – «endelig hørte jeg hjemme en plass.»
— Vi har AUK for lokalmatprodusenter i Stjørdalsføret og vi har «Smaken av Sylan» som tilsvarende for Tydal og Sylan, mens vi i Selbu faller litt imellom to stoler, – hva skal vi finne på, ler Sissel.
Hun presiserer at det å jobbe med felles mål over hele Trøndelag er veldig viktig i forhold til identitet og bærekraft. For å være sertifisert i European Region of Gastronomy må minst 30% av råvarene du bruker eller maten du serverer være fra regionen.
Merkevareordning i nasjonalparken?
Berge Gård henter en del av råvarene i Skarvan og Roltdalen Nasjonalpark. Berge «brenner» veldig for at de som driver med næring der bør få en godkjent merkevareordning som andre nasjonalparker i Norge har.
— En synliggjøring av eksisterende aktivitet vil løfte alle som i dag har en bærekraftig næringsvirksomhet der fra før. En kommersialisering betyr ikke nødvendigvis økt aktivitet i nasjonalparken, den reguleres av lovverket. At en samles under en fane vil oppmuntre til synliggjøring av egen næringsvirksomhet, sier «bondekjærringa», som også har en bakgrunn som cruisebåtguide på 90-tallet. Da var det Geiranger, Briksdalsbreen, Lofoten og Stavanger som var destinasjonene.
— Det første turistene spurte om var «Hva er den typiske retten for området her, – og hva smaker det?»
Sissel Berge gleder seg og er veldig samstemt med prosjektleder May Britt Hansen i European Region of Gastronomy; «I 2022 skal vi løfte matregionen Trøndelag til neste divisjon. Vi skal mobilisere til bærekraft, kunnskap og fellesskap. Det store mat- og bærekraftsåret skal feires i 365 dager med aktiviteter i alle 38 trønderske kommuner.