Kultur

Foto til venstre: 1964 - Visesanger Alf Prøysen med gitar. Steinrøys.

Arven etter Prøysen – til glede og ettertanke

Publisert Sist oppdatert

På fredag arrangerte NeadalsPride «Prøysen – Blanke ark og fargestifter» i Tælet kultursal. Som hovedgjest hadde de invitert Prøysenbiografen, Ove Røsbak. Han formidlet viktige deler av Alf Prøysens historie som det tidligere ikke har blitt satt så mye fokus på.

Det ble en kveld fullspekket med Prøysens musikkarv, både kjente og kjære låter, til litt mer ukjent materiale. Kvelden ble ispedd gripende fortellinger om Prøysens oppvekst, ungdom- og voksenliv, og hvordan han opplevde utenforskap, særlig knyttet til det faktum at han var bifil. Det var en del av seg selv han var åpen med sine nærmeste om, ifølge Røsbak.

Visesanger og forfatter Alf Prøysen spiller gitar og synger. Foto; Aktuell / Scanpix

Interessant tematikk

Sammen med entertainer og musikkmannen, Odd Arne Halaas, ledet Røsbak publikum fint gjennom programmet, der musikk-innslagene sto i stil med det forfatteren fortalte. «Sofapraten» var et godt innslag der hovedgjesten, sammen med Knut Erik Jensen fra NeadalsPride (musikalsk-/programsvarlig) og Halaas, kunne drøfte litt rundt temaet for kvelden, som nettopp var utenforskap og det å vokse opp på et lite sted der det ikke skal så mye til før du oppfattes som annerledes.

En hyggelig og viktig «Sofaprat». F.v: Ove Røsbak, Knut Erik Jensen og Odd Arne Halaas. Foto: NeadalsPride

Voldsomt mediekjør

Da Røsbak gjorde det kjent i 2004 at Alf Prøysen var like glad i menn som i kvinner, var det mange som kalte forfatteren en løgner. Helt til Kim Friele tok til motmæle og berettet om en fortrolig samtale hun hadde hatt med Prøysen i 1967 om hans splittede kjærlighetsliv. Da hadde Prøysen blant annet uttrykt til Friele at han følte skam for at andre måtte være synlige, mens han var ”gratispassasjer”.

Etter dette roet debatten seg, men Røsbak har holdt media på avstand etter det massive mediekjøret det ble da han delte opplysningene, og han fikk store deler av Kultur-Norge mot seg. Etter konserten kunne han fortelle at han mener Selbu har kommet langt.

– Dette er første gangen jeg har blitt bedt spesifikt om å rette hovedfokuset på den delen av Prøysens liv under et slikt arrangement. Jeg setter utrolig stor pris på å bli spurt, og ønsker å gratulere NeadalsPride med et flott arrangement der proffe lokale aktører presenterte Prøysens musikk på en svært god måte. Dette syns jeg var ordentlig fint å få være med på, sa Røsbak til Selbyggen etter konserten.

Prøysenbiograf, Ove Røsbak, er en god formidler og fremførte flere musikalske innslag selv. Foto: Oda C. Folde
Selv om det ikke var full sal, hadde mange møtt opp på Prøysenkvelden. Foto: Odd Arne Halaas
Bo Ivan Folde og Per Johnny Norlén på fiolinrekken. Foto: NeadalsPride
Selbu Korensemble med dirigent (og solist) Ivar Aas fremførte «Romjulsdrøm», som er en av Prøysen aller kjæreste sanger. Foto: NeadalsPride
Even Haarstad fortryllet publikum med sin flotte stemme. Foto: Odd Arne Halaas
Odd Arne Halaas er en naturlig entertainer som ga kvelden en ekstra dimensjon. Foto: Oda Cecilie Folde
Kari Cecilie Aftret har formidlet Prøysen en del før, og hennes varme røst gikk rett hjem i salen. Foto: Oda Cecilie Folde
Bjørg Janne Kulset i duett med Odd Arne Halaas på «Tango for to», akkopagnert av Selbu Spellmannslag. Foto: NeadalsPride
Powered by Labrador CMS