Kultur
Kjente band og Norges beste foodtruck
Snart braker det endelig løs med Tydalsfestivalen på Stugguvollmoen. Det er fortsatt ledige billetter til musikkfestivalen, som i år kan skilte med mat fra en fersk norgesmester.
Fredag og lørdag, den 15.-16. juli, blir det liv og røre på Stugguvollmoen. Da kan publikum få oppleve musikk av Postgirobygget, Dumdum Boys, Tre Små Kinesere, Sie Gubba, Julie Bergan, Rotlaus, Björn Rosenström og Melody Market.
Festivalsjef Ann Waagan har lagt ned utallige timer i planlegging av festivalen og gleder seg til å endelig kunne ha en normal festival igjen.
Nytt av året er at festivalen har et større friluftspreg enn før. De har ordnet lavvocamp med 50 lavvoer, og det er familieprogram på dagtid lørdag. I tillegg fylles matgata med foodtrucks, det blir 4-retters meny bestående av lokalmat servert i en lavvorestaurant.
– Hvordan har billettsalget gått?
– Det har gått tregt, men det har løsnet litt de siste dagene, og nå begynner ting å røre seg. Slik har det vært over hele landet, sier Waagan.
Hun forteller at det fortsatt er en god del ledige billetter, og det har gått mest i festivalpass for hele helga. Imidlertid har mange flere kjøpt dagspass i år enn i 2019, da festivalen var på sitt normale før korona.
– Det virker som at det er nok med én kveld for noen, og det er særlig den eldre garde som lar vente på seg. De har havnet i sofaen med Netflix og bobler, og der er det behagelig. Men ungdommen venter ikke. Det har vært vanskelig for dem under pandemien, og de har ventet på å endelig kunne bli med på arrangement igjen.
– Er det noen overnattingsplasser igjen?
– Jeg tror at vi har igjen fem lavvoer. Campingen ble full for lenge siden, og mange med campingvogn ble fortvilte. Men her har vi gjort en avtale med skitrekket på Moen. Folk kan sette campingvogna ved skitrekket, og vi har satt opp en shuttlebuss. Vi har ordnet det slik at de kan få cowboyfrokost og det finnes muligheter for annen matservering. Også er det jo bare 8 km fra festivalområdet, sier festivalsjefen.
4-retter med lokalmat
Årets musikkfestival har også fokus på god mat. I lavvorestauranten Smaken av Sylan kan man unne seg en 4-retters smaksmeny med ultralokale råvarer tilberedt av Haltdalskokken Faste Grøt. På menyen står røye fra Tydal, spekemat fra tydalskjøtt, flatbrød bakt på erter fra Haltdalen, ost fra Per Hansagaarden, lammelår fra Jensgarden og gardsysteriet i Græsli står for desserten. Man kan bestille vinpakke eller alkoholfri drikkepakke, og ifølge Waagan må bordene forhåndsbestilles og man må ha billett til festivalen samme kveld.
– Det begynner å fylles opp. Hele 98 prosent av det vi serverer er lokalmat, så dette er kjempeartig. Sammen med maten er det mulig å få kjøpt vinpakke, og Arne Otto Vedvik fra BAP import presentere vinene. Dette blir kjempebra, utbryter festivalsjefen.
Norges beste foodtruck
Waagan forteller videre at det kommer fem foodtrucks som i år skal fylle matgata. En av de er Liverten fra Lierne, som i mai ble kåret til Norges beste foodtruck. De kaller seg Lierne på hjul, med mat fra fjellet til folket, og serverer Libab. Eller som de selv skriver: «ke bab e d? En bab fra Lierne!» Altså, kebab. I tillegg serverer DIDAU latinamerikanske, det blir vietnamesisk fra Jammys Rollery, Potetbakern stiller med bakte poteter Lille Nordpå serverer gøkburger, gøkrein og rørosis.
Lille Tydal
Det er også mulig å få kjøpt noe av maten under familieprogrammet Lille Tydal. Arrangementet er nytt av året, og det er gratis inngang for både barn og voksne. Her blir det aktiviteter, musikalske innslag fra unge talenter fra dalførett, BlimE-dansen og, ikke minst trylleshow med far og sønn Brian og Boje, som lover at barna får møte dyrene de har med seg etter showet.
– Smiler og drikker kaffe
Festivalsjefen gleder seg nå veldig til å endelig arrangere en normal Tydalsfestival igjen.
– Det blir godt å se at det blir liv igjen ja.
– Hva gjør du når festivalen står på?
– Da går jeg rundt og smiler og drikker kaffe. Jobben min er i forkant, men når festivalen pågår så går jeg bare rundt og koser meg. Det er så flinke folk som jobber her, så jeg trenger ikke å tenke mye på det som skjer under festivalen, avslutter festivalsjef Ann Waagan som håper på et stort publikum.