Leder:

Selbuvotter for fred.

Selbuvotten varmer mer enn bare hender

I ukas leder støtter redaksjonen bruken av selbuvotten som et symbol på hjelp for den som trenger det.

Publisert Sist oppdatert

Marit Emstad leverte hjemmestrikkede votter med selburoser til Husfliden i Trondheim i 1897, og regnes for å være selbustrikkingens mor. Lite visste hun da, hvor stor innflytelse de små vottene skulle ha på bygda hun kom fra - og i dag ser vi at vottene har vokst seg til noe mye større. 

Vottene skulle tidlig få betydning for bygdesamfunnet i Selbu, blant annet da Beret O. Aune organiserte slik at det ble strikket votter til inntekt for å få satt opp bru over Nea. «Mi tykt mi fikk in my peng, men itt nok åt brun. Men di pengen mi ha fått in, to e tin påsså å va å levert ordførara å sa at no fikk kommun legg ti resten, for bru villa mi hå!» er Berets egne ord. Pengene fra strikkingen kom godt med den gangen, og det viser seg at vottene skal brukes til innsamlingsformål også i fremtiden, men med noe mørkere bakteppe.

I 2010 ble Gazavotten lansert, etter en idé fra Mads Gilbert, som via Andreas Reitan og Inger Granby ble satt ut i livet og frem til i dag har salget av Gazavotten pluss garnpakker generert 265 000 kroner til det kommunale proteseverkstedet i Gaza. Og så, i 2023 brøt det på nytt ut blodig krig mellom Israel og Palestina.

Ifølge FN gikk Hamas til angrep på Israel, som igjen førte til at den israelske regjeringen erklærte krig og hevn. Konflikten har ulmet lenge, og nå er krisen total. Israel blokkerer tilgang på livsnødvendig humanitær hjelp for de rammede på Gaza. Barn blir drept med verden står og ser på, og sykehus er ute av drift grunnet mangel på strøm og drivstoff. I mangel på bedre ord, er det en helt jævlig situasjon. 

Iffit Sætre Qureshi følte seg maktesløs da hun så de grusomme bildene fra Gaza. Hun måtte gjøre noe, og nå har over 100 mennesker fra hele landet strikket Selbuvotter for fred i palestinske farger. 150 000 kroner er samlet inn til hjelpeorganisasjoner i Gaza, der sivilbefolkningen lider. Nok en gang brukes selbustrikkingen, og mer spesifikt votten, som et symbol på hjelp til de som trenger det. Votten har varmet mange hender gjennom historien, og i overført betydning varmer den også de som mottar hjelp fra organisasjonene som får støtte fra Gazavotten og Selbuvotter for fred. 

Powered by Labrador CMS