Debatt

Jonas Sønnesyn.

«– Jeg setter pris på spørsmålet»

Du leser nå et leserinnlegg, som gjenspeiler skribentens mening.

Publisert Sist oppdatert

Jeg setter pris på spørsmål vedr bokostnader fra Ole Gullichsen og forsøker å svare på de spørsmål som stilles, selv om et svar i avisen ikke blir like utfyllende som om man hadde stilt dette spørsmålet i et personlig møte. For det første så er bokostnader veldig individuelt og vil variere en god del. Enkelte husstander bruker mindre og enkelte bruker også en god del mer. De tallene som er vist i annonsene, er gjennomsnittskostnader tatt ut fra offentlig statistikk. Kommunale avgifter – tv/ internett- renovasjon -oppvarming/ el.kostnader-forsikring-brøyting er gjennomsnittlig beregnet til å ha en månedlig kostnad på ca kr 9.000,-. Den kostnaden som Ole Gullichsen beskriver er vesentlig lavere, dette kan skyldes andre valg av tv/internettløsning, bolig ved kommunal vei, tilgang på gratis ved, privat forbruk av energi og lignende.

Vedlikeholdskostnader er i vårt regnestykke satt til kr 4000,- pr mnd. Denne kostnaden varierer svært mye, men de fleste har erfart at oppussing av bad – kjøkken, utvendig maling, nytt tak, etterisolering, drenering osv. koster svært mye i dag. En årlig vedlikeholdskostnad på en eldre bolig til snaue kr 50000,- pr år, er nok noe de fleste anser som nokså normalt hvis man vil ivareta et godt vedlikehold.

Når det gjelder innbetaling av resterende del av fellesgjelden (50% av kjøpskostnaden), så er det slik at det kan oppnås 10 års betalingsutsettelse på denne delen. I vårt regnestykke betales rentene på denne 50% av kjøpesummen i 10 år. Hvis noen ønsker å betale ned hele eller deler av denne 50%, så er dette selvfølgelig mulig. Etter 10 år så begynner i utgangspunktet også denne delen av kjøpesummen å forfalle og må nedbetales. Men det som er blitt normalt og som mange borettslag gjør nå er at avdragsfriheten utsettes ytterliggere etter disse 10 årene. I teorien kan denne utsettes så lenge borettslaget ønsker det. De som ønsker å nedbetale fellesgjelden sin har uansett mulighet til dette via IN-ordning (Individuell nedbetaling).

Dette innlegget er et tilsvar til et dette leserinnlegget.

Powered by Labrador CMS