Fælk & følk

Lillian lager smykker og annet håndverk, slik som disse øredobbene og armbåndene.

Lillian er stolt av å være samisk

Publisert Sist oppdatert

Den 6. februar er Samefolkets dag. Lillian Brandsfjell kommer fra en reindriftsfamilie, og er født og oppvokst i Tydal. For henne er Samefolkets dag viktig. Hun er opptatt av å føre den samiske arven videre, og er stolt av å være samisk. 

– Jeg synes det er viktig å vise fram samisk kultur fra en annen side enn det man vanligvis ser i media, i håp om at forståelsen og synet på det samiske forandrer seg. Det samiske har vært et lukket samfunn og jeg synes at det er viktig å vise frem de positive sidene, så folk kan lære noe, forteller Lillian.  

Lillian deler sine samiske oppskrifter nederst i saken

Reindriftsfamilien

Lillian Brandsfjell er født og oppvokst i en reindriftsfamilie i Tydal. Hun er én av fem søsken, og har tilbragt store deler av livet i fjellområdene rundt Tydal. Hun har lært seg sør-samisk i voksen alder, og har en egen bedrift bygd rundt samisk håndverk og opplevelser. Som del av en reindriftsfamilie, er det mye som skal gjøres i løpet av et år, og hun tar fri fra jobben for å være med på alle aktiviteter gjennom reindriften. Familiens reinsdyrflokk går på sommerbeite i Sylan-området og vinterbeite i Femundsmarka.  

– Reindriftsåret er delt inn i 8 årstider, og starter 1.april. Det første som skjer, er vårflytting og kalving. Deretter blir det kalvmerking på sommeren. Slakt på høsten før vinterflytting av rein før jul. Den store vinterslakten er i månedsskiftet januar – februar, og reinen går så rolig på vinterbeitet etter dette, forteller hun og legger til: 

– I forbindelse med slakting er det mye jobbing med tanke på å ivareta kjøtt, blod, skinn, innmat osv. De fleste benytter alt på reinsdyret.

Lillian er med på det meste som gjøres i løpet av det samiske året. Her fra vinterslaktet i februar i år. Foto: Kjell Arne Brandsfjell

Samisk «Duodji»

Lillian flyttet fra Tydal i 2006. Hun er nå 42 år, og bor i Meråker med familien sin, der hun driver med samisk håndverk, bakst og formidling av samiske tradisjoner. Hun omfavner røttene sine, den samiske kulturarven.

– Jeg sa opp jobben og fast stilling som kvalitetsleder på Meråker kjøtt i 2020 og begynte for meg selv i koronaåret. Jeg ville jobbe med samiske tradisjoner, forteller Lillian som er utdannet innen næringsmiddelteknologi på HiST. 

Lillian Brandsfjell er opptatt av at samiske tradisjoner skal bevares og videreføres. Her foran koia på Meråkerfjell, der hun stiller ut sine produkter og tilbyr overnatting. Foto: Lene Mari Prøven

Hun ønsker å videreføre gamle, samiske tradisjoner og er spesielt opptatt av samiske håndverkstradisjoner. I Meråker produserer hun tradisjonelt samisk håndverk «Duodji», blant annet smykker, kikkertvesker og dekorasjoner. Det meste er selvlært, men mye har hun lært gjennom livet og sin samiske familie.

– Jeg var på kurs på Røros for å lære å lage skobånd, men ellers er jeg stort sett selvlært og via min familie. Jeg har også en datter som er hendt og som viser interesser, så det er artig, legger hun til.

Samisk opplevelsestilbud

I tillegg til formidling av samisk kultur, jobber Lillian i dag som lærer i Meråker. Den samiske arven ønsker hun å dele med alle, og har skapt et opplevelsestilbud i Meråker. Her står reindrift, samisk kultur og håndverk i fokus. Hun holder til på Meråkerfjell Ridesenter i Teveldalen, der hun har fått satt opp ei koie og et baksthus. 

– Det er ikke bare typisk samisk jeg lager, men jeg baker også Tydalslefsa og flatbrød fra gamle oppskrifter. Det er mange tradisjoner som fortjener å videreføres, sier hun.

Håndverket hennes er stilt ut i koia, og her er det også mulighet for å overnatte, smake samisk mat og ha nærkontakt med reinsdyr.

Lillian har et samisk opplevelsestilbud på Meråkerfjell ridesenter. Her har hun leirskole, og ofte saler de opp noen hester. Foto: Lene Mari Prøven

Leirskole med samisk dag

Entusiastisk forteller hun at på Meråkerfjell jobbes det også med leirskole i samarbeid med Rypetoppen Adventurepark, der det blant annet er mulighet for klatring, rappellering, overnatting i lavvo eller småhytter, og ridning.

– Vi ønsker å tilby ukesopphold med besøk fra skoler fra hele Trøndelag. Det er en dag som er forbeholdt det samiske og gårdsbesøk. Da får de prøve samiske tradisjoner som å lage sin egen laejpie (pannebrød), gi mat til og kose med reinsdyr, de får prøve seg på diverse sløyd i verkstedet, og vi saler på noen hester slik at de får ri.

Elever fra Tydal

Lillian har laget et samisk undervisningsopplegg for elever, noe både elever fra Meråker og Tydal har benyttet seg av. Her lager hun et opplegg i forbindelse med samefolkets dag.

– Jeg har vært hos forskjellige klasser og opplegget er lagt til forskjellige årstrinn. Meråker skole har benyttet opplegget i flere år, og jeg har også vært på besøk til Tydal barne-og ungdomsskole i to år. Her får de et lite foredrag om meg, den samiske kulturen og reindriften, i tillegg til håndverk som elevene får prøve seg på, forteller hun.

Noen av Lillians produkter. Foto: Lene Mari Prøven

 Jeg vil at folk skal forstå

Da Lillian gikk på Selbu videregående skole, pågikk Høyesterettssaken om Roltdalen. Hun forteller at dette ikke bare var trivelig. 

– Men jeg tror nok at det gjorde meg sterkere, sier hun tankefullt. Hun har møtt noe motgang i lys av sin samiske bakgrunn, og nettopp derfor er det så viktig for henne å formidle andre sider av den samiske kulturen. 

– Jeg vil at folk skal forstå. Samisk kultur har så mye mer med seg, og for meg betyr det alt i livet. Det er det jeg vil føre videre til mine barn. Det er viktig at kulturarven ikke blir glemt, fastslår hun og tilføyer: 

– Det jeg holder på med i forhold til det samiske er nok det som gir meg mest.

– Hva er det viktigste for deg med samiske tradisjoner?

– Samisk tradisjon er livet mitt, og man skal være stolt av den man er og sin identitet. Jeg ønsker at folk skal få mer kunnskap om alle sidene ved den samiske kulturen slik at det bygges mer forståelse og kjennskap til kulturen og levemåten. Det er plass til alle i det norske samfunnet, og med god kunnskap om alle næringer og kulturer kan vi leve bedre sammen, svarer hun.

Hun kommer fra en reindriftsfamilie, så rein er følgelig en stor og viktig del av livet hennes. Foto: Lene Mari Prøven

Viktig markering for samefolket 

Samefolkets dag, Saemiej åålmegebiejjiem, er for den samiske befolkningen en viktig markering av det første samiske landsmøtet som ble gjennomført i 1917.

– Hva skal du gjøre den 6. februar?

– Først skal vi ha en markering på Meråker skole. Det blir flaggheising klokka 9, og for de minste klassene blir det aktiviteter ute. Så skal vi servere buljongsuppe som de får smake. På kvelden blir det arrangement på biblioteket for alle som vil komme. Her blir det taler, foredrag og en utstilling av samisk håndverk. Noe av det jeg har laget og gamle gjenstander stilles ut. Noen jenter skal spille og synge den samiske nasjonalsangen. Dattera mi spiller og venninna hennes synger. Ordføreren kommer også, smiler hun. 

– Det er flere samiske familier i Meråker, og jeg er sterkt involvert i det som foregår på dagtid på nasjonaldagen. Andre har ansvar for det på kveldstid. Det har blitt en fin markering i oppi her den siste tida, sier hun avslutningsvis.

Lahkoe biejjine! 

(Gratulerer med dagen!)

Lillians samiske oppskrifter:


Laejpie

Laeipi er et samisk pannebrød, som ifølge Lillian er fin å ha med seg på tur. Pannebrødet klappes flatt og stekes i stekepanne med smør over bål eller på takke. Kan også brukes som pinnebrød, og tvinnes da rundt en pinne og stekes over bålet. Dette er en stor oppskrift, så kan godt halveres. 

Du trenger:
1 liter melk
3 dl sirup
50g smør
¼ ts salt
13 dl hvetemel
7 dl sammalt hvetemel 

Det kan tilsettes 2ts bakepulver for et luftigere brød.

Lillians finnbiff:  

800g reinsdyrskav
400g løk i skiver
200g kantareller
1dl kraft5dl fløte
Salt og pepper
Tilbehør: Rotgrønnsaker, mandelpotet, tyttebær 

Stek løk, kantareller og kjøtt i en stekepanne. Ha det over i en kjele og tilsett kraft og fløte. Kokes mørt og smakes til med salt og pepper.Server med dampede rotgrønnsaker, kokte poteter og tyttebær. 
Powered by Labrador CMS