Kultur

Representanter fra lokalmatbedriftene som hadde stand på GLIS-festivalen. F,v, Vidar Skevik fra Inderøymat, Alison Østby fra Østby Gårdsbakeri, Erik Johansen fra Lykkemat, Renate Grytbakk Gildset fra Nesjøen Båtutleie, festivalsjef Arne Otto Vedvik, Terje Løkås fra Meium Sjokolade, Ann Ingeborg Johnsen fra Per-Hansagarden Gårdsysteri, og Stian Aspaas med juniorsjefen Aksel fra Norway Fish Farms Tydal.

Det gode liv i Sylan

Publisert

I helga ble GLIS-festivalen arrangert på Stugudal for andre gang. I år var det vinsmaking, bokprat, sanking av matvekster, lokalmatmesse, svartkjel-lunsj og festaften som sto på programmet. Målet er at dette arrangementet skal bli årvisst.

GLIS står for Gode Liv I Sylan, og det er det festivalen handler om. Det er Sylan Adventure som står bak festivalen, som har Væktarstua som base.

-Vi startet forsiktig i fjor etter at pandemien kom over oss, og da tenkte vi at i år skulle vi virkelig slå ut håret, men slik ble det ikke. Vi kjører festivalen på samme nivå i år som i fjor. Vi har laget en god smittevernplan som vi har sendt både til Tydal kommune og kommuneoverlegen i Værnesregionen, og den fikk vi ingen merknader til, forteller Arne Otto Vedvik, festivalens leder.

Variert program

Festivalen startet fredag kveld med vinsmaking og bokpresentasjon. Odd Håvard Morset fortalte litt av historien om Ola Dala, en bok som kom ut før jul i 2019. Dette var også ilddåpen for Storsylen som fest- og selskapslokale. Lørdag serverte Mari Nordfjell svarkjel-lønsj på setervollen i Væktarhaugan

-Mari serverer kaffe kokt på svartkjel og «i hånda-mat». Vi kjører folk innover med minibuss og vi har fått avtale med hytteforeninga slik at folk som er dårlig til bens kan kjøre innover selv, fortalte Vedvik.

I nærområdet rundt Væktarstua var et 20-talls personer ute og sanket spiselige vekster i naturen sammen med Trøndelag Sankeri og inne på Væktarstua var det lokalmat-messe med lokalprodusert mat, i tillegg til en egen avdeling med øl og vin.

Festivalen ble avsluttet med festaften med fireretters middag og tilhørende drikke lørdag kveld. Der fantes også noen smaker av det som ble sanket rundt Væktarstua tidligere på dagen.

Nyheter

På lokalmat-markedet fant vi godbiter både fra Tydal, Selbu, Røros og Inderøya. Alison Østby fra Østby Gårdsbakeri var på plass med lemse, flatbrød og annet bakverk, Lykkemat var på plass med sine produkter, Meium Sjokolade var der med sine sjokoladeprodukter og Norwegian Fish Farms Tydal presenterte velsmakende fleter av røkt røye. Fra Inderøy var Inderøymat representert. Det er et samarbeidsforetak som fem mar. og drikkeprodusenter langs Den gylne omvei står bak. Renate Grytbakk Gildset skal i år styre Nesjøen Båtutleie, og vil ha lokale matprodukter i kiosken der, blant annet en «matpakke» med forskjellige produkter fra Røros-Mat. Den ble også solgt på messa. Ann Ingeborg Johnsen var for første gang med på messe med sine produkter fra Per-Hansagarden gårdsysteri, og var selvfølgelig spent.

-Det er første gang jeg er med på messe. Jeg har hatt litt prøvesalg fra gården. Det er greit å vite at alt er i orden før produktene slippes på det åpne markedet, og det ser da ut som folk er interessert i det vi driver med, sa Ann Ingeborg, i det hun måtte sende sin søster Brynhild ut i bilen etter mere varer.

Rømme, gårdsost, gårdkremost, skjørost og yoghurt var populære varer blant de som besøkte messa.

Per-Hansagarden Gårdsysteri viste for første gang frem sine produkter på en messe, og var fornøyd med salget. F.v. Ann Ingeborg Johnsen med datteren Ingeborg Johanne og sønnen Håkon og Brynhild Johnsen.

Tsjekkisk vin og sommerøl

I alkoholavdelingen var det også både nyheter og testvinnere. Bernt Malvik i BAP Import hadde med seg et bredt utvalg av viner fra Italia og Spania, men snakket varmt om sine nyeste viner i sortimentet.

-Viner fra Moravia i Tsjekkia er helt nytt. Det er bare en ukes tid siden vi fikk dem inn, men de er gode, og jeg har tro på at de vil slå an også her i landet, sa Malvik.

Vinimportør Bernt Malvik i BAP Import ser til at Kirsten Størseth, Margret Ellertsdottir og Astrid Sprauten lever det gode liv i Sylan.

Per Grindstad i Røros Bryggeri hadde med seg et sortiment av tradisjonelle øltyper, men også andre produkter.

-Vi er stolte av det alkoholfrie sommerølet vårt, som i år gikk helt til topps i VG’s store sommerøltest. Der er det slik at du enten må bli best eller dårligst for å få ekstra oppmerksomhet, og da er det selvsagt artig å gå til topps, sa Grindstad.

Han hadde også med seg tre smaksvarianter av en annen nyhet. -Vi har lansert en ny alkoholholdig drikk som vi kaller Fjellbreeze. Det er et blandet produkt, og dermed ikke et gjæret øl. Det er en del som heller vil ha det i stedet for øl, og da ønsker vi å møte det markedet, sa Per Grindstad.

Per Grindstad fra Røros Bryggeri viser stolt fram sine produkter, og da ikke minst det alkoholfrie sommerølet (i lys blå bokser) som gikk til topps i VG’s sommerøltest. Til høyre på bildet de tre variantene av Fjellbreeze som han har store forventninger til.
Powered by Labrador CMS