Leder:

Selbu folkebibliotek har vært på samme sted siden 1987. Nå er tiden inne for å tenke nytt. Foto: Svein Hilmo

«Avkastningen vil være ei bygd med kunnskapsrike, nysgjerrige og engasjerte innbyggere»

Arbeidet med å finne nye lokaliteter til Selbu folkebibliotek kommer snart i gang, og det er ikke et sekund for tidlig, skriver Selbyggen på lederplass denne uken. 

Publisert

Selbu folkebibliotek har vært lokalisert på samme sted siden desember 1987. Å gå inn døra der, er som å gå tilbake i tid. Det er noe med den umiskjennelige lukta av papir, laminatgulv og noe annet det er vanskelig å sette fingeren på, som bringer en tilbake til utallige turer med både skole og barnehage i yngre år. Å komme inn på biblioteket med våte regnklær etter å ha trasket med klassen sin til sentrum, for så å sitte i en lun krok og åpne en bok, det ga en helt spesiell følelse av trygghet og varme. Minnene er trivelige og bringer frem nostalgien, men når vi snakker om "framtidens bibliotek" bør det stå andre ting i fokus.

Arbeidet med å finne nye lokaliteter til Selbu folkebibliotek kommer snart i gang, og det er ikke et sekund for tidlig. Bibliotekenes rolle i samfunnet har endret seg. Fra å være kunnskapsinstitusjoner som samlet og lånte ut medier, utvikler de seg nå til å bli levende kultur- og aktivitetssentre. "Tidligere kom folk til biblioteket for å lære, nå kommer de for å være", sa Kristin Danielsen allerede i 2014 da hun var biblioteksjef for Deichman i Oslo. 

Dagens folkebibliotek i Selbu, slik det fremstår i dag, klarer ikke helt å fylle denne nye rollen. Det handler ikke om de ansatte, for de har virkelig stått på. Engasjementet og viljen til å skape et godt bibliotek har vært der bestandig. Det handler mest om plassmangel, og at lokalet i seg selv rett og slett ikke fungerer, skal man realisere det dagens moderne bibliotek skal være. Vi forstår at det har vært leit for biblioteksjef Oddbjørg Øiberg å takke nei til utstillinger, for eksempel. Nå drømmer hun om mer plass, utvidet lånetid utenom åpningstiden, en liten scene og mulighet for at folk kan sitte ned og jobbe i et stille og rolig miljø. Nå kan det hende at disse drømmene er innenfor rekkevidde.

Det vi "vet" så langt i prosessen, det er at det finnes en bred enighet om at folkebiblioteket fortsatt skal ligge i sentrum. Og, på grunn av kommunens økonomi, så blir det nok heller snakk om å finne en allerede eksisterende bygningsmasse å putte det inn i, fremfor å bygge noe helt nytt. Det finnes flere ledige lokaler i sentrum, så det skal bli spennende å se hvor det ender opp til slutt. En ting er sikkert; det er veldig bra at fremtidens generasjoner skal få skape sine egne minner i et moderne bibliotek, selv om vi litt eldre kommer til å savne den gode, gamle lukta som fulgte med da vi stadig oppdaget nye verdener med hver side vi bladde om, der vi satt i kroken.

Tiden er inne for at også Tydal kommune kan tenkte nytt rundt biblioteket sitt. Der har biblioteket holdt til i sokkelen på skolen nesten like lenge som Selbu folkebibliotek har vært i sine lokaler. Beliggenheten til Tydal bibliotek er sentral med tanke på skolen, men ligger avsides sammenlignet med sentrum. Så langt har det ikke vært så mye diskusjon om hvorvidt biblioteket kan flytte inn i det nye helse- og administrasjonsbygget, men kommunen bør absolutt ta en vurdering på det. Det store byggeprosjektet er en gyllen mulighet til å tenke nytt rundt beliggenheten til flere kommunale tjenester.

Flere studier viser at kommuner som satser på bibliotek får mye igjen for hver krone. Avkastningen vil være ei bygd med kunnskapsrike, nysgjerrige og engasjerte innbyggere. Fremtidens bibliotek skaper nettverk og møtesteder til glede for samfunnet og dem som bor der.

Powered by Labrador CMS