Debatt

Leder: Omkampens kunst

Publisert

I offentlig forvaltning og politikken er begrepet omkamp veldig kjent. Ordføreren i Selbu har gang på gang tatt til orde for å få slutt på omkamper etter at vedtak er fattet. Nå spørs det om han selv har forårsaket en. I utbyggingssaker og reguleringssaker er det ikke uvanlig at Fylkesmannen har innsigelser som krever både en og to, eller noen ganger enda flere omkamper. Nå handler det om skolestruktur, og det er en omkamp vi egentlig ikke så komme.

Uten en liten tellefeil ved avstemming om habilitet under behandlingen av skolestruktursaken ville denne omkampen ikke hatt grobunn. Vi trodde alt var avgjort, men så kom denne feiltellingen som vippet en representants habilitet i feil retning. Egentlig var han habil i følge kommunestyret, men ble erklært inhabil. Takket være TV-opptak ble dette oppdaget. Så kan vi spørre om ikke det hadde vært på sin plass med kontravotering når det handlet om en fattig stemme fra eller til. Da hadde feilen sannsynligvis blitt oppdaget, og saken hadde sannsynligvis vært opp og avgjort.

Nå er det opp til den sammensetningen av kommunestyret førstkommende mandag, som blir erklært habil, å avgjøre om saken skal realitetsbehandles på nytt. Dette halmstrået klamrer foreldrene ved Øverbygda skole seg til. De forventer nok ikke at skolen blir helt reddet fra nedleggelse, men kanskje har møtet med politikerne denne uka fått en del politikere til å tenke seg om. Kanskje får de nok representanter til å velge å utsette nedleggelse og flytting, i det minste i ett år.

Det er lett å forstå foreldrenes frykt for å sende sine barn til en ny skole. Spesielt gjelder det i en så spesiell tid som vi nå er inne i. Bellområdet er en byggeplass. Det bygges ny ungdomsskole og det skal opparbeides nytt uteområde ved skolene. Oppi denne prosessen skal også den gamle ungdomsskolen rives. Det vil naturlig nok medføre økt anleggstrafikk og økt trafikk inn i skoleområdet. Foreldrene mener risikoen for ulykker blir for stor. Samtidig er vi oppe i en pandemi som sannsynligvis vil vedvare i lang tid ennå. Det krever enda større inne- og uteplass for å spre elevene mest mulig. Denne plassen mener foreldrene ikke er der.

Kommunedirektøren mener en utsettelse vil bli for kostbar for kommunen. Selbu kommune må spare for å øke handlefriheten i årene fremover. Blir det utsettelse vil dette i stedet kreve bruk av midler fra disposisjonsfondet og dermed redusert handlefrihet. Han mener også at andre kommuner i mer tettbygde strøk enn Selbu har håndtert slike utbygginger i skoleområder tidligere uten problemer. Vi bør ha tillit til at Selbu kommune, som byggherre, løser disse spørsmålene. Også der har de fokus på barnas sikkerhet når de er på skolen.

Da spørs det om kommunestyret velger å stå ved det opprinnelige vedtaket, eller om mange nok snur og velger å gå for en utsettelse. I så fall vil de komme i konflikt med sitt vedtak om innføring av en forpliktende plan for innsparinger. Ingen kommunestyrerepresentant klarer å finne de fire millionene det handler om andre steder i kommunebudsjettet. Den eneste muligheten er å tappe sparekontoen. Om to måneder skal budsjett og økonomiplan vedtas, og da frykter vi for at tidsfristen allerede er utløpt. Vi beklager å måtte si det, men vi tror omkampinitiativet kom for sent, det burde ha kommet mens kampen enda var i gang.

Powered by Labrador CMS