Debatt

Illustrasjonsbilde

Det er ingen skam å snu

Publisert

Dette er Selbyggens lederartikkel som gir uttrykk for avisens offisielle mening.

De siste to ukene har i høyeste grad stått i taxi-næringens tegn. Først kom skolestarten og nytt anbud på skolekjøring med drosje. Christiania Taxi fikk dette anbudet tidlig i april, og hadde god tid til å planlegge kjøringen. Da skolene startet og skolebarna i Selbu, Tydal, Stjørdal og Meråker skulle hentes, ble det fullt kaos. Drosjene kom ikke før opptil flere timer etter at de skulle vært der, eller de kom ikke i det hele tatt. Sjåførene var totalt ukjent der de skulle kjøre og de var ikke i stand til å kommunisere med barna de skulle kjøre. Foreldre ble redde for å sende barna med ukjente folk de ikke kunne snakke med, og barn ville ikke kjøre med sjåførene som kom.

Dette var en forutsett situasjon, som ikke ville ha oppstått hvis lokalkjente sjåfører hadde fått anbudet. Nå stilte AtB, som oppdragsgiver, krav til Christiania Taxi i kontrakten. Dette var blant annet krav om lokalkunnskap og at sjåførene måtte beherske norsk språk, skriftlig og muntlig. Disse kravene var taxiselskapet ikke i nærheten av å oppfylle, og de stilte fullstendig uforberedt til timen da skolene startet. Samtidig vet vi at de fikk tilbud om kjentmannsrunde i Selbu før anbudsoppstart. Det er uforståelig at et selskap legger inn anbud på offentlige tjenester uten å vise vilje til å oppfylle betingelsene.

Spenningen var også stor da anbudet på syketransport skulle tildeles. Det var ikke noe sjokk at Christiania Taxi fikk tildelt også det anbudet ut fra pris, men det var allikevel et sjokk at de fikk det. Nå har de fått tilsvarende anbud andre steder i landet og vist at de ikke var i stand til å utføre denne tjenesten. Dette tok heldigvis Christiania Taxi innover seg og sa fra seg anbudet. Begrunnelsen de har kommet med i andre media er imidlertid at de har blitt dårlig mottatt og at sjåførene har vært utsatt for fremmedfrykt og rasisme. Hvorfor ikke si det som det er; de er rett og slett ikke godt nok organisert til å utføre slike krevende oppdrag! Resultatet ble at Trønder-Taxi fikk tildelt kjøringen i stedet. Dyrere på papiret, men neppe i virkeligheten.

Nå er AtB i gang med å finne en god løsning for skolekjøringen. Inntil videre har de foretatt nødkjøp av transport fra Trønder-Taxi, som også leverte anbud på denne kjøringen. Samtidig så krangles det om hvorfor situasjonen har oppstått. AtB er et heleid fylkeskommunalt selskap, der fylkesordføreren er generalforsamling. Nå har fylkesordføreren innkalt AtB på teppet og bedt om forklaring. Det er forståelig og fornuftig, men hva gjør fylkesordføreren i sitt eget politiske forum for å undersøke om bedre politisk styring kunne ha gitt en annen løsning? Også politikerne hadde fått forvarsel om hva som kunne skje. Det var en varslet katastrofe som de selv delvis har forårsaket med å kutte i budsjettene til AtB. Vi får i det minste håpe at det ikke skjer igjen. Det hadde kanskje vært greit å lese korrektur på anbudsutlysningen før den ble publisert?  

Vi i Neadaføret er glade for at lokale drosjesjåfører får beholde kjøringen av syke folk til sykehus, legebehandling, fysioterapi og andre helsetjenester. Måtte de også få tilbake skolekjøringen på permanent basis. Det ville sikre et drosjetilbud i lokalsamfunnet, også for andre befolkningsgrupper.  

Powered by Labrador CMS