Tilbakeblikk fra 20. juli 2001:

ILDSJELER: Frode Alsethaug t.v er med på utsettingen denne uken. Leder i fiskeutvalget i Malvik jeger og fiskerlag, Knut Trondsen, Meldte seg også til tjeneste.

25.000 ørretyngel fikk friheten

Du leser nå en artikkel hentet fra Selbyggens rikholdige arkiv.

Publisert

Denne uken ble bortimot 25.000 ørretyngel sluppet ut i de viktigste gyteelvene til Selbusjøen. På denne måten kan de få identitet til sin egen elv, samtidig som en unngår de verste fiendene, lake og ørekyte.

Det er fiskeutvalget i Selbu jeger og fiskerlag som står for utsettingen etter at Selbusjøen Grunneierlag har kjøpt de gjenværende vel 20.000 ørretynglene fra klekkeriet ved Kyllobekken. Dette er yngel fra stedegen stamme, og man har god tro på at disse fiskene skal klare seg bra. Årsaken til dette er at de ikke blir satt ut i sjøen, men i elver og bekker. På denne måten unngår man at de blir spist av lake. I tillegg er ørekyta en lei konkurrent i matfatet langs sjøens strender og elvemunninger. Ved å sette fisken ut i elvene, kan det også være en mulighet for at de vil føle tilhørighet til elva de ble satt ut i når de senere skal gyte.

Små fisk

Fisken som nå blir satt ut er bare cirka fem cm og noen måneder gamle. De her siden klekkingen stått i kar ved Selbu jeger og fiskerlags anlegg ved Kyllobekken i Øverbygda. Sist høst ble en rekke stamfisk fanget, og man klarte p befrukte cirka 80.000 ørretrogn. 51.000 av disse er levert til anlegget på Lundesokna og vil bli satt ut i Selbusjøen neste sommer. Det er restpartiet på vel 20.000 som nå har fått friheten. Det er imidlertid en tøff hverdag som møter dem. Nå er de overlatt til seg selv, må beskytte seg elv og skaffe maten selv.

Frode Alsethaug er medlem i fiskeutvalget og synes det er svært positivt at grunneierlaget kjøpte de siste ørretynglene. For nå skal anlegget i Øverbygda klargjøres for ny produksjon av øyerogn, som igjen blir med på å sikre en levedyktig ørretbestand i Selbusjøen og dens sideelver.

Powered by Labrador CMS