Fælk & følk
Elever på en bærekraftig reise
I en 3-ukers periode, har vi på 10. trinn ved Selbu ungdomsskole hatt en spennende og lærerik undervisning, med temaet bærekraft. Gjennom dette prosjektet har vi fokusert på fornybar energi og derfor besøkt vindmølleparken på Stokkfjellet, vannkraftverkene Slind og Mølnåa, og selv har vi fått besøk av Eidem Elektro, som har snakket om solenergi. En del av sluttoppgaven var å skrive en fagartikkel om selvvalgt tema innen FNs bærekraftsmål. Denne er nå i boks, og vi avrunder prosjekt bærekraft med en praktiskdag.
Gjennom prosjekt bærekraft har vi snakket en del om miljø og hvordan dyr kan bli påvirket av klimaendringer. En av gruppene dro på slakteriet til Nils Kjøsnes. Der fikk de høre om jakt og slakting av elg. Elevene fikk også se en serie om hvorfor jakt er bærekraftig.
Vi var selv på besøk på slakteriet og stilte Nils noen spørsmål om bærekraften i jakt. Nils mener at det å jakte er bærekraftig. Dette er fordi man tar ut overskuddet fra naturen og slik at det kommer nye dyr neste år. Han fortalte at det er mye mer elg og hjortevilt i dag enn for 30 år siden. Nils sier videre at man bør fortsette med jakt siden man tar ut overskudd og det er kortreist mat.
Klær fikk nytt liv
På skolen har vi diskutert hvilke bærekraftige endringer man kan gjøre selv, og klesforbruk har kommet opp gjentatte ganger. Vi har konkludert med at å reparere, arve eller sende klær til Fretex er mer bærekraftig enn å kjøpe nye klær. Derfor har en av gruppene hatt omsøm av klær. Hver elev på gruppa tok med to plagg hjemmefra, som de enten ville re-designe eller reparere. Og resultatene ble veldig kreative! Vi har sett en singlet bli til veske, ødelagte bukser som ble reparert og dekorert, dekor fra et plagg til et annet og en genser fikk et nytt liv som pute.
Bærekraftig gårdsbruk
Det å ha fokus på et bærekraftig gårdsbruk er viktig, og det er noe Marit og Jo P i Vikvarvet jobber med på sin gård. En av gruppene dro derfor dit for å få kunnskap om hvordan driften deres og melkeproduksjonen fungerer. Marit kunne fortelle at for å tenke mer bærekraftig prøver de å mate kyrne med mest mulig egenprodusert mat. Videre sier hun at de prøver å slippe ut minst mulig generelle utslipp, fra blant annet traktor. Hun sier at de har mer å hente på gressproduksjon og å høste når det er mest næring.
Matsvinn
Matsvinn er et stort problem i verden. En av gruppene har hatt i oppgave å planlegge og lage mat av matvarer som egentlig var på vei til å bli kastet ut fra matbutikkene i Selbu. Det duftet godt fra kjøkkenet og glade elever stod og laget mat. Vi intervjuet lærer i Mat og Helse, Gunn Anita Viken, for å høre hennes tanker om matsvinn. Hun sier at for å redusere matsvinn er det lurt å planlegge innkjøp. Dette gjør at man ikke handler det man ikke har bruk for. Det er også lurt å bruke opp rester fra for eksempel middag. Man kan bruke restene til matpakke eller fryse det ned.
En av de viktigste tingene å huske på er å ikke være datohysterisk. De fleste meieriprodukter er holdbare lengre enn oppgitt dato. En lur regel er å se, lukte og smake for å sjekke om produktet er spiselig. Dersom maten har gått ut på dato, kan man fryse det ned eller bruke det opp.
Gunn Anita er stolt over at skolen ikke har mye matsvinn. All mat som blir laget på skolekjøkkenet og ikke blir spist opp, gis til lærere. Til slutt ville Gunn Anita gi en takk til Kiwi, Coop Extra og B Langseth for at de gir mat til skolen.
Gjør en innsats
Etter denne perioden med bærekraft har vi elever på 10. trinn fått et innblikk i hvordan vi kan bidra til en bærekraftig verden og hva Selbu gjør på dette området. Hvis du og jeg gjør en liten innsats, gjør vi til sammen en stor tjeneste for nåtiden og ikke minst, framtiden. Vi vet du kan!