Fælk & følk
Yevhenii og Bohdan feirer jul i januar
Visste du at mange ukrainere feirer nyttår før de feirer jul? Og at de pynter nyttårstre – ikke juletre? Yevhenii Skutelnyk (19) og Bohdan Prylutsky (21) forteller her om juletradisjonene de er vant med fra hjemlandet.
Eller kanskje man heller skal si nyttårstradisjoner. For nyttårsaften er et minst like stort høydepunkt i feiringen som jul.
Kom til Tydal i fjor
Etter at Russland invaderte Ukraina i februar 2022 har flere ukrainske flyktninger blitt bosatt i Selbu og Tydal.
Yevhenii Skutelnyk fra Odessa og Bohdan Prylutsky fra Mariupol kom til Norge i henholdsvis juni og september 2022. De to kameratene bor begge i Tydal og har fullført voksenopplæringa ved skolen. I dag jobber de ved datasenteret.
Jul i januar
Mens nordmenn flest betrakter 24. desember som selve høydepunktet i julefeiringen, har ukrainere sin julehøytid et par uker senere. I Ukraina er det nemlig 6. januar at jula når sitt klimaks. Og en uke etter der igjen, feirer de «gammelt nyttår» – altså det som er nyttår ifølge den julianske kalenderen.
– I Ukraina er det nok ikke julefeiringen som barna gleder seg mest til, sier Skutelnyk.
– Barna liker nyttår mer enn jul. På nyttår er det større feiring og raketter, sier Prylutsky.
– Det at nyttår kommer først og deretter jul, er nok også en grunn til at nyttårsfeiringen er større, legger Skutelnyk til.
Bestefar Frost
Dessuten er det på nyttårsaften at ukrainske hjem får besøk av en gavmild fyr med langt, hvitt skjegg.
– Vi kaller ham Bestefar Frost. Han har med gaver til barna som han legger under treet. Når barna våkner opp på morgenen den 1. januar finner de gavene og pakker dem opp, forteller Prylutsky.
Nyttårstre
Treet som han snakker om er ikke et juletre, men – selvfølgelig – et nyttårstre.
– Pynter dere til jul, spør journalisten og blir raskt korrigert.
– Til jul nei. Vi pynter til nyttår, ler Prylutsky.
Sterke mattradisjoner
Høytiden har sterke mattradisjoner. Kutia er en av de viktigste rettene og er ofte laget av havregryn, valmuefrø, nøtter og honning.
– Men oppskriften kan variere fra familie til familie, sier Prylutsky.
En annen tradisjonsrett er holodets, som er en slags kjøttgelé og blir laget i de fleste ukrainske hjem.