LEDER:

Illustrasjonsbilde.

Takk for turen, Trønder (60)...

Fra barn og fulle folk skal du få høre sannheten, sies det. Vel, her kommer en sannhet om barn og fulle folk – fra et tettpakket fly til nordmenns favorittdestinasjon: "Syden".

Publisert Sist oppdatert

På fly nummer DK1012 til Rhodos 22. mai 2024 med siste innsjekk klokken 06:00 om morgenen, og avgang klokken 07:00, var alle vitne til "sannheten" om at nordmenn som skal på charterferie kan være ufordragelige. Fra avgang klokka 07 og til flyet var godt oppe i marsjhøyde stinket det sprit og alkohol i hele flyet, og det lenge før klokken var 07.30. 

Når man bestiller seg en chartertur til Rhodos i mai, kan du være helt sikker på at det er barn om bord i flyet. Og barn på fly er som kjent plagsomt, spesielt når det gråtes og løpes i midtgangen til hinder både for dem som skal besøke toalettet og flyverter i jobb. Men er et gråtende barn mer irriterende enn en 60 år gammel trønder, som før klokken har blitt 09 på en onsdag har blitt så påseilet at det virker innafor med høylytt deklamering av "Her bli det liv, rai rai", etterfulgt av både gørp og rungende latter. Det er mer usikkert. 

Men barna begynner innimellom å gråte, for det er litt kjedelig å være helt i ro over flere timer i en liten metallboks flere kilometer over bakken. Det er ekkelt i ørene når man flyr nedover for etter hvert å lande, og spedbarnet som har sovet tre av de fire timene av turen klarer naturligvis ikke å fortelle mamma eller pappa at «jeg har vondt i øret» med noe annet enn å hyle. Vi voksne vet godt at det hele er over om bare noen minutter - men da kan Trønder(60) som nå har drukket sin femte enhet proklamere snøvlende og høyt at «– NEI, JEG VENTET HELDIGVIS MED Å DRA TIL SYDEN TIL UNGENE VAR GAMLE NOK» og «VET IKKE FORELDRENE AT DE FÅR VONDT I ØRENE». Som om ikke barnets foreldre synes det er vanskelig nok når deres barn er en av årsakene til at flyturen blir litt mer ubehagelig for resten av passasjerene. Og nei, ikke alle skal skjæres over én kam - for det er ikke slett ikke alle som oppfører seg sånn.

Det er irriterende med barn som gråter eller sparker i setet foran på fly. Men det er jammen irriterende at chartertur er synonymt med fyll allerede fra flyturen er i gang en forferdelig tidlig onsdag morgen også. Det er ingen menneskerett å dra til syden, ikke for familier og heller ikke for de som reiser uten barn. Man skulle tro at det gikk an å sameksistere de timene man er tvunget til å tilbringe sammen for å nå feriemålet. 

Det handler ikke om at man tar seg et glass vin eller en øl til maten, eller en enhet alkohol på flyet på vei til feriedestinasjonen. Sommerhøytiden står foran oss, og med den ferie, reiser og lange, lyse kvelder. La oss alle gå inn i den med å nettopp vise litt hensyn, og vurdere hva som er riktig tid og sted.

Powered by Labrador CMS