Debatt

Sommerjobb for unge

Publisert Sist oppdatert

Du leser nå et leserinnlegg, som gjenspeiler skribentens mening.

Sommeren jeg var 15 år begynte foreldrene mine å spørre om jeg ikke skulle skaffe meg en sommerjobb. Jeg syns det var mye gøyere å henge med venner og ha fri i sommerferien, så jeg kom med utallige unnskyldninger om hvorfor jeg ikke skulle starte å jobbe.

Ikke lenge etter fikk jeg en telefon fra en bekjent bonde om jeg ikke kunne steppe inn for ei som ikke kunne komme og jobbe på setra han hadde kyrne sine på likevel. Dette var en sommerjobb jeg faktisk kunne tenke meg, og jeg sa ja med en gang!

Da sommeren var forbi kom det hjem ei sliten og lei budeie. Selv om jeg var kjempesliten og gledet meg på fri, var det den mest innholds- og lærerike sommeren jeg har opplevd. Jeg lærte kjempemye om dyr, melking, arbeid, og ikke minst meg selv.

Nå jobber jeg mitt fjerde år som budeie, og syns fortsatt det er lærerikt- selv om jeg har vært gjennom snart fire somre i den samme jobben. Jeg har også hatt sommerjobb andre steder i tillegg for å fylle ut dagene, da alle vennene mine også er opptatt med sommerjobb i ferien.

Jeg syns bedrifter bør bli flinkere til å lyse ut stillinger og engasjere ungdom til å søke sommerjobb. Det er viktig at kommunen og lokalt næringsliv fortsetter det gode arbeidet med å legge til rette for at vi ungdommer i Selbu har mulighet til å få en kjenning med arbeidslivet. Ungdommer bør selvsagt søke og engasjere seg selv, men trenger ofte en dytt av foreldre og andre faktorer rundt seg.

Man lærer mer enn man tror av så lite som en enkel sommerjobb. Man får erfaringer og referanser man kan bruke resten av livet, både i og utenfor arbeidslivet. Som jeg nevnte tidligere var jeg helt utslitt etter min første sommer på seter, men jeg kjente også på en enorm mestring og en positiv opplevelse. Det var også motivasjon i tallene på bankkontoen etter den sommeren.

Man opplever både negative og positive hendelser gjennom arbeidslivet, og jeg syns det er viktig at disse opplevelsene kommer tidlig. Å tjene sine egne penger og klare ting man ikke trodde man kunne er faktorer som spiller inn på både selvfølelse og selvtillit, og det trenger unge mennesker så mye som mulig av! Ungdom bør forberede seg på arbeidslivet, og det er mye lettere å få seg jobb i fremtida med gode referanser.

Dorte Sørflakne, Selbu Senterparti

Powered by Labrador CMS