Debatt

Åsmund Sjøberg, Selbu SV.

«Snipp, snapp, snute…»

Dette er et leserinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens egen holdning.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har jeg ved flere anledninger kritisert både fremferd og planer til firmaet Granby AS. Et firma som ble gitt historiske muligheter til å utforme fremtidens Selbu. Jeg er den eneste folkevalgte i kommunen som har våget å påpeke utfordrende sider ved Granby AS sine planer og kommuneledelsen tette bånd til selskapet. Mine synspunkter har stått i grell kontrast til kommunens – og for så vidt lokalmedias – evne til å fremstille alt av planer Granby AS lanserte som særdeles positivt. «Sjansen må ikke forspilles», skrev lokalavisa på lederplass for et års tid siden. En rasering av Strandbyggfjellet med 350 hytter og skiheis var visst en unik mulighet lokalsamfunnet ikke måtte la gå fra seg. Hjelpes meg!

Jeg har blitt møtt med latterliggjøring, trussel om søksmål og stempling som en bråkmaker. Kommunens ordfører har stått i spissen for en kommunal heiagjeng som overhodet ikke har brydd seg om at enkeltpersoner og andre næringsaktører har følt seg overkjørt av nevnte firma og deres planer. Her skulle gjøres plass til storkapitalen! Jeg vet at mindre næringsaktører i bygda over tid har opplevd en kommuneledelse som primært ser – og tilrettelegger – for de største aktørene.

I kommunestyremøtet i juni problematiserte jeg hvordan firmaet hadde forsøkt å omregulere annen persons eiendom uten samtykke. Jeg stilte spørsmål ved om firmaet faktisk var «Guds gave» til bygda, slik en del yndet å fremstille det. Reaksjonen fra ordføreren var å kalle meg inn «på teppet» for å unngå ytterligere kritiske spørsmål. Saken ble kjørt i media for å fremstille meg i dårligst mulig lys. Man var altså villig til å begrense folkevalgtes ytringsfrihet for at Granby AS skulle få arbeide i fred uten berettiget kritikk fra lokalsamfunnet. Dette er bare et eksempel på hvordan Selbu kommune fullstendig har ignorert de blinkende varsellampene omkring firmaets aktivitet. Et firma som med sitt punktum bidrar til en krevende situasjon for andre lokale næringsaktører. Annonserte prosjekter blir ingenting av, og timevis med arbeid fra kommunes side fremstår som fånyttes. Prosjekter som kommuneledelsen har «gått god for» viste seg å være urealistisk. Likevel tror jeg tror mange med meg ikke akkurat er overrasket. Ikke rent få har trukket paralleller til historien fra Kjeldstad-konsernet for drøyt 10 år siden…

Nå er Granby AS historie, og mange av planene lagt døde. Firmaet vil skrives inn i historiebøkene som Selbu sitt svar på grandiose Bør Børson jr. Enorme planer – brautende fremferd – lite resultat. Samtidig er historien et tydelig eksempel på hvordan tette bånd mellom det offentlige og kapitalsterke krefter kan påvirke et lite lokalsamfunn på en destruktiv måte. Med Granby AS sitt endelikt regner jeg med at den kommunale heiagjengen tar lærdom av de siste årene. Det vil frigjøre mange arbeidstimer på rådhuset til bedre formål. Timer som kan komme folk flest til gode. Det er jaggu på tide.

Og jeg kan selvfølgelig ikke dy meg; jeg fikk rett til slutt, gitt. Dette var intet annet enn et gedigent luftslott.

Powered by Labrador CMS