Kultur
Setter fokus på gode smaker og gode opplevelser
GLIS-festivalen er navnet på nyvinningen som arrangeres på Stugudalen 19.-20. juni.
Mange arrangement er i sommer blitt avlyst på grunn av koronakrisa, men GLIS-festivalen er noe så sjeldent som en nykommer i sommerens kulturtilbud.
GLIS står for Gode liv i Sylan. Arrangementet retter søkelyset mot både gode smaker og gode opplevelser. Det er Arne Otto Vedvik i Sylan Adventures AS som står bak arrangementet, i samarbeid med Væktarstua.
– Jeg fikk en idé om å få synliggjort bedre hvor fint det er i fjellene her, med gode opplevelser og god mat og drikke, sier Arne Otto Vedvik, som selv er en engasjert hytteeier på Stugudalen.
Programmet
Festivalen starter fredag 19. juni på Væktarstua med foredrag av Anne-Brit Skjetne. Hun skal fortelle om Martine Lyng Unsgård, som grunnla Væktarstua for over 90 år siden. Deretter blir det vinsmaking av sommerlige viner.
Lørdag blir det vandring opp til Væktarhaugen, hvor det blir bålkaffe servert sammen med en enkel lunsj. De som ønsker det kan få bilskyss så langt vegen går, opplyser Vedvik. Deretter blir det messe i ungdomshuset Bjørkly, hvor lokale mat- og drikkeprodusenter får presentere sine produkt. Blant andre skal flere av produsentene i lokalmat-nettverket Smaken av Sylan delta. Av smittevernhensyn blir folk sluppet inn i lokalene puljevis. Lokalet tømmes mellom puljene, og kontaktflater skal rensen før innslipp av ny pulje. GLIS-festivalen avsluttes på kvelden med fire retters middag med tilhørende drikkepakke på Væktarstua.
Smittevern
Sammen med Helge Kvithammer ved Væktarstua var Vedvik godt i gang med planlegginga av GLIS-festivalen før koronarestriksjonene kom. Etter at samfunnet har begynt å åpne igjen, bestemte de seg for å gjennomføre GLIS-festivalen, dog en litt nedskalert versjon.
– Det er forhåndspåmelding på alle arrangementene. I henhold til smittevernreglene må vi ha oversikt over hvem som deltar på de ulike arrangementene, sier Vedvik, som undervegs i planlegginga har kontakt med kommunen om smitteverntiltakene.
Det er selvsagt begrensa hvor mange som kan delta på arrangementene. Dessuten må deltakerne holde avstand til hverandre og være flinke til å vaske hender.
Årlig arrangement?
– GLIS-festivalen er helt ny, og vi har intensjoner om at dette blir et årlig arrangement. Når situasjonen ble som den ble i år, har vi en litt nedskalert utgave. Under festivalen neste år håper vi at vi kan ta for oss mer av Stugudalen og ha enda flere arrangement, sier Vedvik.
– Hvem passer festivalen best for?
– Festivalen har et variert innhold med både lokalhistorie, friluft og smaksopplevelser på programmet. Lunsjturen ved Væktarhaugen passer for både store og små, mens resten av programmet er mer mynta mot voksne, sier Vedvik.