Fælk & følk
Ønsker å samle lokalmat og opplevelser i Neadalen
Mat og drikke har blitt en av de viktigste delene av en turistopplevelse. Derfor inviterer Selbu og Tydal kommuner til et inspirasjonsmøte for dem som ønsker å drive med – eller allerede driver med – lokalmat og opplevelser i Neadalen.
– Vi ønsker å ordne en reise gjennom Neadalen, der opplevelser kan knyttes til mat og opplevelser, sier jordbrukssjef i Selbu kommune, Marit Kjøsnes Renå.
– Drøm om lokalmat?
Inspirasjonskvelden foregår på Vertshuset Caroline i Flora på kvelden den 8. mars. Ifølge Kjøsnes Renå er møtet for alle som bruker lokal mat i sine måltid og som ønsker å skape en måltidsopplevelse med utgangspunkt i lokal kultur og tradisjon, enten man er produsent, lager håndverksmat eller driver hotell, restaurant eller gårdsbutikk.
– Vi håper at mange kommer. Både lokalmatprodusenter og de som har en drøm om å starte med lokalmat. Men møtet er ikke bare for matentusiaster, men også for dem som ønsker å drive med lokale opplevelser, reiseliv og husflid. Ja, alt som kan knyttes sammen med lokalmat. Derfor har vi gått bredt ut denne gangen, og også tatt med sykehjem, skole og barnehage for å se på hvordan de kan bruke lokalmat i sine måltider, sier jordbrukssjefen i Selbu.
Ønsker å samle
Ifølge Kjøsnes Renå er det bare et fåtall som produserer gårdsmat i Selbu, mens Tydal har kommet hakket lengre.
– Ja, vi har fått med oss flere gode produsenter, sier landbruksrådgiver John Inge Sirum i Tydal kommune, og fortsetter:
– Med prosjektet ønsker vi å lage mer helhet rundt lokal matkultur og opplevelser i Neadalen. Vi ønsker å gå bredspektra ut i dalføret og å samle alt vi kan tilby.
– Etter hvert blir dette et prosjekt med lokale matvarer og opplevelser som skal relateres til Neadalen, fra Selbuskogen til Stugudal. Det blir som Den gylne omvei på Inderøy og Route 66 på Stjørdal. Vi ser at det er et potensiale der, og det ønsker vi at flere skal ta del i.
Hva smaker Neadalføret?
På programmet skal kokken Inge Johansen ta med publikum på en reise gjennom Neadalen. Han var mannen bak Lian Restaurant og LianTunet i Trondheim frem til 2021, og sammen med Vertshuset Caroline vil han gi publikum en smak av Neadalen.
– Etter hvert blir dette et prosjekt med lokale matvarer og opplevelser som skal relateres til Neadalen, fra Selbuskogen til Stugudal. Det blir som Den gylne omvei på Inderøy og Route 66 på Stjørdal. Vi ser at det er et potensiale der, og det ønsker vi at flere skal ta del i.
– Han er en av de virkelige store innen Trøndersk matkultur, så dette blir spennende, sier Sirum.
Etter å ha gitt opp Lian, jobber Johnsen med formidling, veiledning, produkt og konseptutvikling på fulltid. I Flora skal han sette sammen gode historier og gode smaker for på vise publikum hva som kjennetegner en måltidshistorie og hvordan denne skapes i praksis.
Måltidsopplevelser
Fokus er måltidsopplevelser, og i tillegg til kokken Johansen, har de fått med seg Tove Iren Gløtheim Ryttervold ved Kalsa gård på Røros. Hun skal fortelle om oppstarten og reisen fram til i dag. Fokus er hvordan hun har lyktes med å skape gode måltidsopplevelse og fått til sin unike kafé.
I tillegg skal Gunn Bratberg fra et kompetansenettverk for lokalmat i Norge fortelle om et digitalt verkmåltidsopplevelser og digitale verktøy.
– Meld deg på
Påmeldingsfristen var i utgangspunktet satt til 1. mars. Det er fremdeles ledige plasser, så de håper at alle som synes det er interessant melder seg på.
– Arrangementet er gratis, og vi håper at alle som driver med lokalmat og opplevelser i Selbu og Tydal melder seg på, oppfordrer jordbrukssjefen i Tydal.
– Vi synes at dette er spennende og håper at dette kan blomstre opp og gjøre Neadalen mer attraktiv, sier Kjøsnes Renå.