Nyheter
Nå kan du få rågode grønnsaker levert rett hjem på døra
De av oss som er levende opptatt av lokalmat og gode råvarer har kanskje hørt om firmaet RÅGO fra Frosta. Siden 2014 har de skapt lokal matglede og entusiasme for sesongbasert lokalmat – levert rett hjem på døra til folk.
I Selbu er konseptet «matkasser levert på døra» foreløpig nesten upløyd mark. Det har RÅGO lyst til å gjøre noe med, og via «gode hjelpere» i bygda har de begynt å skaffe seg et kundegrunnlag her – men har fortsatt plass til mange fler.
– Produktet vårt er bugnende matkasser med friske grønnsaker og lokale delikatesser fra hele Trøndelag – rett hjem! I bilen har vi plass til 70 kasser, så det er bare for selbyggene å bestille, sier daglig leder Gustav Myraune entusiastisk.
Vokst jevnt og trutt
Ideen om hjemkjøring av lokalmat har gründerne, Hanne Askestad Myraune og Gustav Myraune, hatt siden 2010, da de planla å overta familiegården Myraunet Gård på Frosta.
– I 2014 hadde vi vår debut på Trøndersk Matfestival, og fikk raskt 50 kunder. Siden den gang har det ballet på seg, forteller Myraune.
På nettsidene til RÅGO står det at bedriften passerte 2100 fornøyde abonnenter høsten 2021.
– Målgruppa vår er matglade folk i alle aldre som er opptatt av å lage mat fra bunnen, og vi merker at folk blir mer og mer opptatt av lokalprodusert mat. Med oss så vet de at de får trønderske produkter. De slipper å snu blomkålen for å se om den er fra Norge eller Italia, forteller Myraune.
Kontroll på produktlinja
Eskil Røsand jobber med salg og konseptutvikling i RÅGO. Han forteller at når man bestiller mat fra dem, så skal kunden være sikker på at varene er håndtert med respekt.
– Maten vi leverer er kun tatt på med hansker, fra vi henter den hos våre produsenter til den kommer hjem på døra di. I vanlige butikker er det mange som tar på maten, mens vi har kontroll på hele produktlinja. De blir også oppbevart mørkt og kaldt, og vi har kjøling i bilen, sier Røsand.
Han legger til at det bidrar til å øke holdbarheten, og at kundene deres alltid kan være sikre på at de har friske varer i kjøleskapet – også fordi de fyller på med nye hver andre uke.
Respekt for sesongene
Per dags dato er de 15 ansatte i bedriften, og de samarbeider med over 60 produsenter.
– Halvparten er grønnsaksbønder, og den andre halvparten leverer varer som kjøtt, sjømat, bakevarer, ost, syltetøy og olje. Så har vi også et godt samarbeid med Jentene på Tunet og Lykkemat fra Selbu, forteller Myraune.
Standardkassene inneholder grønnsaker, og varene sier mye om hvilken sesong vi befinner oss i.
– Vi respekterer sesongens variasjoner, noe innholdet reflekterer, sier Myraune.
Med hver matkasse legges det ved en utvalgt oppskrift som passer til innholdet, og på nettsiden kan man søke seg gjennom 130 andre basert på grønnsak.
Fleksibelt system
Systemet fungerer på den måten at man via RÅGOs hjemmesider oppretter et abonnement, og man kan velge mellom liten, medium og stor kasse med grønnsaker. Man kan også lage seg en valgfri kasse med produkter man velger selv, og det finnes også en egen middagskasse man kan bestille.
– I Selbu kommer vi til å levere i partallsuker. Og selv om man velger et abonnement, så er det et fleksibelt system som gir deg mange valgmuligheter. Vi leverer mandager, og endringsfristen blir da fredagen før, forteller Myraune.
Røsand legger til at de også er mulig å få tak i på telefon dersom det skulle være spørsmål.
Bærekraft i alle ledd
De kan skryte av svært fornøyde kunder, og forteller om abonnenter som har tatt en pause i bestillingene og har kjøpt grønnsaker i butikk, men som raskt har kommet tilbake igjen.
– Det er også mange som beskriver at barna i familien blir veldig engasjert i matkassene våre, og det er ofte de som leverer tilbake de gamle kassene og tar imot nye. De er kjappe til å kaste seg over enten en gulrot eller en tomat, ler Myraune.
For også kassene er helt unike. Varene blir levert i rustikke trekasser som godt kan stå fremme på kjøkkenbenken.
– Jeg har sett folk på sykkel i byen som har festet kassene våre på bagasjebrettet og bruker de som handlekasse. Det er gøy å se, forteller Røsand.
– Må bare prøve
Foreløpig befinner det meste av kundegrunnlaget seg i Trondheim, men også Steinkjer, Verdal, Levanger, Melhus, Buvika og Børsa er med. Nå er det altså selbyggene som skal få muligheten til å fråtse i trønderske råvarer.
– Selbyggene må bare prøve det! Dersom noen er nysgjerrige er det bare å slå på tråden, avslutter Myraune.