Debatt

Min mening: Nytt næringsbygg i Selbu sentrum

Publisert

Det planlegges et nytt næringsbygg i Selbu sentrum, og dette har vel pågått en tid etter det jeg har forstått.

I  Selbyggen den 2. oktober kan vi se hvordan dette bygget og området rundt er planlagt å se ut.  Det ser – etter min mening – mildt sagt trist ut.

Et bygg – oppført av betongelementer, flatt tak og grått – fullstendig uten noen som helst tilknytning til den lokale byggeskikken som var rådende en gang for lenge siden.  Og foran det hele – en stor asfaltert og grå parkeringsplass.

Jeg har forståelse for at ikke alle bygg kan se ut som en trønderlån.  Men derfra til å gjøre Mebonden om til en miniatyr av Tunga i Trondheim er en trist utvikling.

Sentrum i dag

Fra før er omtrent alle butikkene og næringsbyggene i Mebonden preget av gråmalte og pregløse bygninger.  Unntaket er heldigvis Bjørkhov og museumsområdet.  Omtrent alle øvrige bygninger har ingen atmosfære av «trivelige Trøndelag».  Det er stort sett satt opp kostnadseffektivt – og uten interesse for det estetiske og det som gir trivsel.  Mellom bygningene er det store asfalterte flater, les: parkeringsplasser, som igjen skaper et «utflytende» og utrivelig inntrykk.  Det motsatte burde vært bygninger i lokal stil som står tett og danner et tydelig sentrum.

Det er uansett ikke i tråd med synet på såkalt bærekraftig utvikling idag å legge til rette for en utstrakt bilbruk «helt frem til døren».  Økt bilbruk er ikke det som er ønskelig – verken miljø- og klimamessig, og slett ikke med tanke på det helsemessige.  Vi har godt av å gå litt. 

Hvem skal bestemme – utbyggerne eller vi som bor her?

Det er selvfølgelig ulike meninger om hva som er pent og trivelig.  Men jeg mener å ha oppfattet at svært mange selbygger ikke synes at sentrum i Selbu er særlig trivelig.    

Det er allerede bekreftet fra utbygger Handelsbygg Holding AS at aktuelle bygg skal bygges rimeligst mulig.  Dette handler etter min oppfatning om at utbygger skal få størst mulig gevinst ved utleie, og at en eventuell leietaker – les kjedebutikk – skal betale minst mulig i leie for å kunne tjene mest mulig.

Når da også utbygger og leietaker har sine hovedkontor langt unna Selbu, så synes det som at hensynet til estetikken og «vårt lokalmiljø» ikke veier særlig tungt.  

I det hele tatt: Planen for det fremtidige området vis av vis «Trondseth» viser en utrolig mangel på forståelse for en opprinnelig bygdekultur bestående av hus i tre, med saltak og malt i ulike farger – for ikke å snakke om plasser med trær og grøntareal. Det fremstår rett ut sagt utrivelig.

Bolyst eller profitt?   

Slike sentrum – som dessverre er rådende i mange bygder, ikke bare Selbu – tror jeg ikke bidrar til økt bolyst og attraktivitet for besøkende og hytteeiere. 

Motargumentene mht mitt syn er blant andre at «vi kan ikke legge premissene for utbygger på detaljnivå». Jeg forstår forsåvidt dette motargumentet, idet det bunner i en redsel for at vi ikke får nyetableringer dersom vi stiller krav. Dette får oss til å fremstå svært samarbeidsvillige – noe som det synes som utbygger vet å utnytte. Vi trenger nyetableringer og arbeidsplasser.  Men betyr det at vi må «stå med lua i hånda» og finne oss i at bygdas ansikt utad blir bestemt av utbyggere og butikkjeder?  

Så – avslutningsvis: Skal vi overlate fullstendig til de enkelte utbyggere å bestemme hvordan vi vil ha det i Selbu sentrum?  Dersom svaret er ja – da synes det som at vet vi hva vi får.  Dersom svaret er nei: da må vi tørre vi å sette krav til hvordan bygninger i sentrum skal se ut, hvordan området rundt skal fremstå, slik at vi får et sentrum vi er stolte av og som skaper bolyst.

Powered by Labrador CMS