Nyheter

Fra venstre: Prosjektleder for ERG-satsingen i Selbu, Tydal og Meråker Paul Sverre Røe, Magne Røe i Norweigan Fish Farms, Lillian Brandsfjell fra Mearohkevaerie, Alison Østby fra Østby Gårdsbakeri, Ann-Ingeborg Johnsen fra Per-Hansagarden Gardsysteri, Laila Selboe Dyrhaug i Tydalskjøtt og Lars Østby Nilsen i Fjellguiden Tydal.

Lokale mat-aktører ble ERG-sertifisert

Publisert Sist oppdatert

Trøndelag har fått tittelen European Region of Gastronomy (ERG). I den anledning inviterte Næringsforeningen i Værnesregionen til lokalmatmøte i Tydal.

De fleste matprodusentene i Tydal var representert på møtet. I tillegg deltok andre næringsaktører som jobber med å fronte lokalmat. Hensikten med møtet var å inspirere, utveksle ideer og informere om hvordan man blir ERG-sertifisert.

– Alle aktørene som var til stede fikk sertifisert seg i ERG-ordninga. Det viser at man ønsker å samarbeide om lokalmat i Tydal, og det er veldig bra, sier kommunikasjonsleder Lene-Mari Prøven i Næringsforeningen i Værnesregionen.

Per-Hansagarden Gardsysteri, Tydalsfestivalen og Kirkvollen pilegrimsgård var allerede ERG-sertifisert fra før.

Trøndelag og Menorca

Organisasjonen International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism deler hvert år ut tittelen Europeisk matregion til en eller to regioner.

I år er det Trøndelag og Menorca som kan smykke seg med tittelen.

Dette innebærer at trønderske matprodusenter, vertskap, arrangører og støttespillere kan søke om å bli sertifisert og få tilgang til materiell som man gjør synlig i sin bedrift. Sertifiseringen er gratis.

Formålet med Europeisk matregion er å øke bevisstheten i regionene om hva man spiser, hvor maten kommer fra og hvordan matkultur, kultur, kunst og bærekraftig utvikling og turisme henger sammen.

Inspirerende foredrag

Lillian Brandsfjell kommer opprinnelig fra Tydal, men bor i Meråker. Der driver hun med samisk håndverk, opplevelser og tradisjonsmat. Hun var til stede på møtet og fortalte om sin satsning og sine erfaringer.

– Det var inspirerende å høre Lillian snakke om satsingen på samisk kultur, sier Prøven.

Lillian Brandsfjell fra Mearohkevaerie fortalte om sin satsning på samisk håndverk, opplevelser og tradisjonsmat.

Videre planer

Næringsforeningen i Værnesregionen skal også gjennomføre et lignende møte i Selbu. Der har Lykkemat og Berge Gård allerede blitt ERG-sertifisert.

For et par år siden opprettet matprodusenter i Tydal nettverket Smaken av Sylan. I fjor sommer arrangerte de mini-matfestival på Stugguvollmoen, som trakk mye folk. Nettverket planlegger å gjennomføre et lignende arrangement i sommer.

– Vi håper også å få til et Spise sammen-arrangement. Dette er et artig konsept hvor man dekker et langbord der folk kan booke seg inn og spise god lokalmat, sier Prøven.

Lene-Mari Prøven i næringsforeningen forteller at de også skal gjennomføre en undersøkelse blant hyttefolk, der resultatene skal gi matprodusentene en pekepinn på hvordan man best kan nå ut til denne målgruppa.

Powered by Labrador CMS