Fælk & følk

Jon Arne med 2. plass i kåring: – Må bety at vi gjør noe riktig

Under Norsvins årlige avlsbesetningsmøte ble årets beste besetninger kåret. På 2. plass finner vi Jon Arne Sesseng fra Selbu.

Publisert Sist oppdatert

Det var i kategorien «Beste formeringsbesetning» at Sessengs arbeid ble trukket frem. 

– Å få en slik anerkjennelse må vel bety at vi gjør noe riktig, og det er veldig stimulerende til å fortsette å drive avl og salg av livdyr fra besetningen vår, sier bonden til Selbyggen. 

Norsvin: – Gjort det bra gjennom hele året 

Sesseng driver med krysningsavl og lager hybridpurker som kalles T170. Dette er en krysning av det norske landsvinet og en nederlandsk gris, den såkalte Z-linja. T170 har gjort stor suksess både i Norge og på det internasjonale markedet.

Ifølge leder for felttest i Norsvin, Tove Olsbyengen, er Sesseng er en av bøndene som bidrar til dette. Hun roser Sesseng for arbeidet han har gjort. 

– Vi rangerer besetningene gjennom hele året, fra 1. oktober til 30. september påfølgende år. Til slutt har vi et oppgjør hvor vi har 10 egenskaper som blir vektlagt. Jon Arne har gjort det veldig bra gjennom hele året og fikk 62,8 poeng i årets oppgjør, sier Olsbyengen. 

Det var nok til at han endte opp på 2. plass blant de 30 besetningene som deltok. 

– Dere bør også få med at Sesseng har spesielt høy helsestatus i besetningen sin, sier Olsbyengen. 

De nyeste tilskuddene i fjøset får mat av grisemor. Foto: Maiken Gjærevold Woldseth

– Skaper konkurranse 

Avlsverdi (en teoretisk verdi av hvor godt dyret er som avlsdyr), avdrått, 3-ukersvekt på alle smågriser, hvor mange purker som selges per produsert kull, og datakvalitet, er blant kriteriene i kåringen. Jon Arnes 2. plass vitner om gode resultater på disse kriteriene. 

– Rangeringen isolert sett betyr egentlig ingenting, men skaper litt konkurranse oss besetninger imellom og gir et offensivt miljø. Vi bruker også resultatene våre litt til markedsføring overfor kundene våre, sier Sesseng. 

Produserer avlsdyr 

Bonden har i dag 10 kunder som på fast basis kjøper inn nye avlsdyr til sine besetninger. 

– Dette vil si at vi produserer generasjonen før de som til slutt leverer slaktegris som blir å finne i matbutikken. Dette er dyktige produsenter der en del av dem setter store krav til hvilken kvalitet vi leverer på purkene de kjøper av oss, for eksempel avlsverdi på mor, spenekvalitet, antall spener, antall fødte smågris, bevegelighet og klauvhelse.

Det er ikke bare grisefjøs Jon Arne Sesseng må holde styr på, for på gården er det også et kufjøs som du ser lengre bak i bildet. Han har med andre ord mye å henge fingrene i. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Maiken Gjærevold Woldseth

Friskere og sunne dyr 

Sesseng forteller at han følges nøye opp av rådgivere, som er veterinærer, fra både forleverandør, slakteri og Norsvin. 

– Vi har månedlige møter, Er det noe de mener jeg burde gjort annerledes, får jeg beskjed om å utføre dette, samt oppfølging fra dem om jeg faktisk har gjennomført det. All jobben vi gjør i avlsbesetninger og bruksbesetninger betyr at vi avler på et stadig friskere og sunnere dyr som til slutt kommer forbrukeren til gode. Ved å bruke den beste genetikken på de beste purkene får vi hele tiden en god avlsfremgang.

– Grønn lunge 

Ifølge Sesseng, som driver med både griser og kyr fra sin gård på Selbustrand, er Norsvins genetikk en veldig etterspurt vare i utlandet, der sliter de nemlig med sykdommer på dyrene. 

– I Norge blir vi som en grønn lunge i dyresammenheng der vi har god dyrehelse og et mye mer miljøvennlig landbruk, mye grunnet våre små enheter og et kaldt klima. Den norske grisen er også storforbruker av norsk korn, der over 80 % av kraftforet er norsk – ingen andre husdyr bruker så mye norske råvarer i kraftforrasjonen. Dette betyr at den norske grisen er en effektiv omdanner av kortreist korn til kortreist kjøtt til den norske forbruker.

Powered by Labrador CMS