Debatt

Aktivitetsalen og storstua på Nestatunet har fått navnet Åbiten, og her vil det i tråd med navnet og gamle bryllupstradisjoner bli servert smultringer på kosteskaft under åpningsfesten som er planlagt i april. Illustrasjon av atrium fra pka ARKITEKTER.

«– Jeg vet ikke om planleggerne har tenkt når de tegnet dette rommet»

Publisert Sist oppdatert

Åbiten – et kort morsomt navn på det nye eldresenteret. Åbit betyr egentlig dagens første måltid, så sånn sett passer det bra, for noen av oss begynner dagen med vafler og kaffe på Åbiten. Men åbit forbindes også med bryllupsfeiring. I gamle dager varte bryllupet både i to og tre dager. Grytidlig søndags morgen var det de lengst oppegående som gikk med åbit til gjester som overnattet på bryllupsgården og i nabolaget. Spellemannen med trekkspillet var selvfølgelig med på dette, så det var liv og leven når kaffe og kaker ble servert, og alle måtte ha en sup karsk til slutt. Ikke sikkert alle likte å bli vekket på denne måten, men ingen sure miner å spore. Er dette et passende navn på et eldresenter, ja, hvorfor ikke?

Nå er pensjonistforening og sanitetsforening vel installert i Åbiten. Et moderne rom med vinduer fra golv til tak langs hele langveggen, og rullegardiner som lever sitt eget liv. Garderoben er stor og romslig og musikerne har fått en bred plass. Oppholdsrommet kunne gjerne vært litt større, for i enkelte tilfeller kan det være litt trangt om plassen. Jeg vet ikke om planleggerne har tenkt når de tegnet dette rommet, de har i alle fall ikke tatt brukerne med på råd, en gruppe fra pensjonsalderen til 100 år. Jeg vil tro at de fleste ønsker å ha det litt koselig rundt seg, et rom med god akustikk, med farger, bilder, blomster, planter og tekstiler. Men slik er det i grunnen blitt et kjedelig rom. Jeg har spurt noen om de trives i det nye lokalet og om de heller kunne tenke seg å flytte tilbake til det gamle eldresenteret, men har kun fått skuldertrekk til svar. Jeg vet ikke hva dette tegnet kan bety, men la oss håpe at det betyr at de trives veldig godt, og ikke kan tenke seg å flytte tilbake. For Åbiten er kommet for å bli.

Powered by Labrador CMS