Inviterer til helaften under Tydalsvukku
«Mening, mat og mot» brer seg som et grasrotopprør rundt omkring i landet, og under årets Tydalsvukku kommer store navn til Tydalshallen for å informere om matsikkerhet og bidra til litt folkeopplysning.
– Det blir en helaften med mye innhold, forteller Jo Vegard Hilmo, leder i Tydal og Selbu bonde- og småbrukarlag, om det som skal skje den 10. oktober. Han kan fortelle om en kveld med både faglig og humoristisk innhold, ispedd kultur og mat. Sigmund Kveli er kveldens konferansier.
«Mening, mat og mot» er et konsept som er gjennomført flere plasser, med forskjellige mål. Under arrangementet i Tydal har det undertittelen «by, bygd og beredskapsevne».
– Det er tunge navn som kommer, med Robert Mood og Anders Nordstad. Begge har enormt med erfaring fra sine felt, og sistnevnte er meget godt kjent blant de som følger med rundt mat og landbruk. Mood innehar en av de høyeste titlene man kan få i forsvaret og har ledet mange utenlandsoperasjoner. Han har tatt mye til orde for dette med beredskap, og har uttalt at om man ikke har matberedskap så har vi ikke beredskap, forteller Hilmo.
– Vi er vant til å ha mer enn nok i vår del av verden. Men vi baserer oss mye på grenseoverskridende handel, og om det oppstår en krise eller en situasjon grunnet krig, konflikt eller pandemi så skal det ikke mye til før forsyningslinjene blir brutt. All beredskap starter i åkeren, og de som lager mat her utgjør 7 promille av befolkningen vår. Hvor få bønder kan vi tillate oss å bli før det går utover beredskapsevnen vår, og kunnskapen om å produsere mat, sier han.
– En kveld for alle som spiser mat
De som står bak denne kvelden er Tydal og Selbu bonde- og småbrukarlag, Selbu bondelag, Tydal bondelag, UL Vårfryd og Selbu Bygdekvinnelag. Selbu sparebank, Tydal kommune og Selbu Vekst har alle vært med å bidra økonomisk slik at dette blir mulig å gjennomføre uten at man trenger å ta betalt for deltakelse.
– Vi er veldig glade for at så mange er med å støtter opp om et sånt type arrangement, og Selbu Sparebank har virkelig bidratt for at vi skal få det til. Grunnprinsippet i denne kvelden er at alt skal være gratis, og i for eksempel Oppdal kom det nærmere 500 stykk. Vi smører til og håper vi får stor deltakelse også i Tydal denne gangen.
Vi har hørt Hilmo si det før andre arrangement, og han gjentar det igjen:
– Denne kvelden er for alle som spiser mat. Og spesielt vil vi invitere hyttefolk, i tillegg til de som bor her i kommunen og i kommunene rundt Tydal. Vi vil også ta opp tema som er mer urbane, for selv om mesteparten av dyrket jord ligger i rurale områder, så er for eksempel Trondheim en stor landbrukskommune. Dette er nok aktuelt for veldig mange.